Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η Μέρκελ προέτρεψε τον Τσίπρα να ζητήσει παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας

Η Μέρκελ προέτρεψε τον Τσίπρα να ζητήσει παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας

Ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο «κρύβεται» πίσω από την αμερικανική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας, στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη: Η Αγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ για το ελληνικό ζήτημα...
Οπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 αμερικανική διπλωματική πηγή, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας, ήταν η καγκελάριος της Γερμανίας που «υπέδειξε» στον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθυνθεί στο Λευκό Οίκο, προκειμένου να μεσολαβήσει προς το ΔΝΤ, ώστε να δείξει ευελιξία και το ελληνικό πρόβλημα να τεθεί και στη Σύνοδο του G7.



Έτσι, οι δύο τελευταίες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, αποτελούν στην ουσία «προϊόν» των συμβουλών της κυρίας Μέρκελ στον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Μέρκελ και Τσίπρας, σύμφωνα πάντα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, είχαν μια ενδελεχή συζητηση για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τα εμπόδια τα οποία συνεχώς προβάλλει, όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο η καγκελάριος φαίνεται να έχει διαφορετικές απόψεις για τους χειρσιμούς στο ελληνικό ζήτημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε την αντιπαραγωγική και σκληρή στάση που κρατά ο κ. Σόιμπλε στη διαπραγμάτευση, η κυρία Μέρκελ φέρεται να του είπε: «Eγώ κυβερνώ τη Γερμανία».

Ο κ. Τσίπρας, μετά το ραντεβού, πήρε το μήνυμα της κυρίας Μέρκελ και τηλεφώνησε την περασμένη Παρασκευή στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, ζητώντας την παρέμβαση του Λευκού Οίκου τόσο προς τη Σύνοδο του G7 όσο και προς το ΔΝΤ.

Απο εκείνη τη χρονική στιγμή κι έπειτα υπάρχει παρασκηνιακά μια συντονισμένη δράση και πρόθεση της Ουάσινγκτον να πιέσει, αφενός για να «απομονωθεί» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αφετέρου, για να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του το ΔΝΤ.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει ότι ο Τζακ Λιου θα θέσει το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο της G7 στη Δρέσδη, με συγκεκριμένες προτασεις και ένα σχέδιο για να αποφευχθεί η κρίση, αν και ο Σόιμπλε έχει διαμηνύσει ότι το G7 δεν θα γίνει το πεδίο, στο οποίο θα βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου