Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κόκκινο δίκτυο ΣΥΡΙΖΑ: Εντονη κριτική στους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης


Κόκκινο δίκτυο ΣΥΡΙΖΑ: Εντονη κριτική στους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης
«Καθυστέρηση πληρωμών», αλλά εντός ευρώ, η θέση που διατύπωσε ο Γιάννης Μηλιός


Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους άσκησαν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εν όψει της επικείμενης συμφωνίας. Τα μέλη του «Κόκκινου Δικτύου» του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, με κοινό παρονομαστή τη ρήξη με τους εταίρους. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μηλιός αναπτύσσοντας τις θέσεις του εξέφρασε την θέση του υπέρ της «καθυστέρησης πληρωμών», επισημαίνοντας  ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα έχει καμία επίπτωση ως προς τη θέση της χώρας στο ευρώ, επικαλούμενος δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο κ. Μηλιός σημείωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί η κυβέρνηση προκειμένου να εμμείνει στις προεκλογικές δεσμεύσεις, ενώ εξέφρασε διαφωνίες σε θέσεις που έχει διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μεταξύ των οποίων ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες γιατί αυτή η τακτική οδηγεί σε αδιέξοδο.

Η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΠΓ, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια επικοινωνιακή εκστρατεία με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως όσους εκφράζουν ριζοσπαστικές θέσεις και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία λιτότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναγκαστικά, πρέπει να υπάρχει και πλάνο εξόδου από την ευρωζώνη. Η κ. Παπαδόγιαννη είπε ότι η θέση «πάση θυσία στο ευρώ», δεν ήταν ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της ΠΓ, άσκησε έντονη κριτική σε διορισμούς αξιωματούχων σε κρατικούς οργανισμούς και γενικότερα τον δημόσιο τομέα που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, όπως στην ΕΡΓ, στα ΕΛΠΕ, κ.α. .

Επιπλέον, ο κ. Νταβανέλος σημείωσε ότι ότι σύντομα θα γίνει σαφές ότι οι δανειστές θέλουν το τρίτο μνημόνιο και θα επιδιώξουν να το κάνουν συντρίβοντας πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης δήλωσε ότι οι «οι κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν», όπως και το πρόγραμμα της ΔΕΘ, ενώ τόνισε ότι η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρήξη είναι διέξοδος, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του χρέους και υπέρ των εκλογών.

Ο κ. Γιώργος Σαπουνάς, μέλος της ΚΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και της εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Προεδρία της Δημοκρατίας και τάχθηκε υπέρ της λήψης των αποφάσεων από τα κομματικά όργανα.

Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της ΠΓ, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος παρά τα προβλήματα και τα διλήμματα, πρόσθεσε ότι οι τελευταίες δύο αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ομόφωνες και τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στα κομματικά όργανα, προκειμένου να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις ενόψει της πιθανής συμφωνίας με τους πιστωτές και στο πλαίσιο αυτό να αποφασιστεί είτε η προσφυγή σε δημοψήφισμα, είτε σε εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου