Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Πρόβλημα... εντός και εκτός


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έγινε χθες, για άλλη μια φορά, πηγή σύγχυσης, με την απάντησή του σε ερώτηση για την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έγινε χθες, για άλλη μια φορά, πηγή σύγχυσης, με την απάντησή του σε ερώτηση για την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

Παραμένει ο κ. Γ. Βαρουφάκης «asset» για την κυβέρνηση, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας; Οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών συχνά δείχνουν ότι, αντί να διευκολύνουν, υπονομεύουν την κυβερνητική προσπάθεια για συμφωνία. Παράλληλα, διαμορφώνεται η εικόνα ενός ασυντόνιστου μορφώματος, με πολλά επιμέρους κέντρα, καθένα από τα οποία παρεμβάλλεται αυτόνομα στη διαπραγμάτευση. Καθώς η διαπραγματευτική διαδικασία εισέρχεται στην τελική και πλέον κρίσιμη φάση της, με τη γραμμή ανάμεσα στην επίτευξη συμφωνίας και στην κατάρρευση ενός πολύ εύθραυστου «οικοδομήματος» να είναι εξαιρετικά λεπτή, ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναδεικνύεται σταθερά σε αυτόνομο «παίκτη» και μόνιμη πηγή αναταραχής.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, σε μια ασυνήθιστη και μάλλον έξω από τα πρότυπα αβρότητος, εντός των οποίων κατά κανόνα κινείται, παρέμβαση, εξέφρασε τη δυσφορία του για τον υπουργό, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο MNI. «Δεν βοηθάει στη διαδικασία. Ο κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό», ανέφερε. Ο κ. Γιουνκέρ δηλώνει, πάντως, ότι εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Βαρουφάκης έγινε χθες, για άλλη μια φορά, πηγή σύγχυσης, όταν, απαντώντας σε ερώτηση για την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, απάντησε ότι «ένα μικρό τέλος αναλήψεων μπορεί να υπάρξει ως αντικίνητρο για χρήση φυσικού χρήματος». Περίπου δύο ώρες αργότερα και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, καθώς γινόταν λόγος για επιβολή τέλους ακόμη και στις συναλλαγές στα ATM, το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθάριζε ότι το μέτρο έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός, έχοντας λάβει από καιρό το μήνυμα των εταίρων ότι σημαντική ευθύνη για την αδυναμία να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις επιρρίπτεται στον υπουργό, φρόντισε διακριτικά να τον «αποσύρει» από την άμεση διαπραγματευτική διαδικασία. Ο κ. Ευ. Τσακαλώτος ανέλαβε την ευθύνη, σε ρόλο συντονιστή της διαπραγματευτικής ομάδας, ενώ αποσύρθηκαν και οι συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη, για να επιστρέψει ο κ. Γ. Χουλιαράκης. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών δεν φάνηκε να πτοείται από τις εξελίξεις. Μάλιστα, οι παρεμβάσεις του αποκαλύπτουν το μέγεθος της άγνοιας για το τι ακριβώς συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ετσι, προ ημερών, ενώ παρουσίασε ως δεδομένη τη συμφωνία των εταίρων πάνω σε ένα σχέδιο υψηλότερου - χαμηλότερου ΦΠΑ ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, αποδείχθηκε ότι αυτό είχε απορριφθεί, στη βάση, μάλιστα, νομικών επιχειρημάτων.

Οι συνεχείς, άστοχες όπως αποδεικνύεται, παρεμβάσεις του έχουν προκαλέσει την ενόχληση συναδέλφων του στο υπουργικό, που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το πολιτικό κόστος που αυτές επιφέρουν, ενώ δυσφορία εκφράζεται και από παράγοντες της αγοράς για την αναστάτωση που κάθε φορά προκαλείται. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο κ. Βαρουφάκης φρόντισε να φορτίσει περαιτέρω τις ήδη ηλεκτρισμένες σχέσεις με συναδέλφους του στο Eurogroup, αποκαλύπτοντας ότι κατέγραφε τις συνεδριάσεις και φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μαξίμου.

Το «asset» δεν δείχνει διατεθειμένο να βολευτεί στο περιθώριο και με δημόσιες τοποθετήσεις έχει προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει μια κακή συμφωνία. Ισως διότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο Ιφιγένειας που ίσως του επιφυλάσσεται, καθώς κάποιος θα πρέπει να θυσιαστεί για μια συμφωνία που άριστη δεν θα είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου