Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Παίρνουν πίσω φόρο στις αναλήψεις ενώ τον εξήγγειλε ο Γ. Βαρουφάκης

  • Διέψευσαν το φόρο καταθέσεων, ανοιχτό το τέλος αναλήψεων από γκισέ και ΑΤΜ 
  • Παπαστάθης Αργύρης, ΤΑ ΝΕΑ: 26/05/2015
Παίρνουν πίσω φόρο στις αναλήψεις ενώ τον εξήγγειλε ο Γ. Βαρουφάκης



Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι οι Θεσμοί ζητούν δυο συντελεστές ΦΠΑ προσχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης την Τρίτη στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε ότι το σενάριο των τριών συντελεστών  (7%, 14% και 22%) που συζητείται στο Brussels Group επανήλθε στο τραπέζι επειδή οι δανειστές εμμένουν σε υψηλούς συντελεστές.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι δανειστές ζητούν φόρο καταθέσεων, σενάριο που απορρίπτει  η Αθήνα, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας μικρός φόρος στις αναλήψεις μέσω και των ΑΤΜ (τέλος αναλήψεων) στο πλαίσιο της αναζήτησης αντικινήτρων για τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή, κάτι που με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών πήρε πίσω λίγη ώρα αργότερα.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».
Νομιμοποίηση καταθέσεων στην Ελβετία έναντι φόρου

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν.
Η συμφωνία θα οδηγεί σε φορολόγηση των εν λόγω χρημάτων με συντελεστή κοντά στο 15%, τον όποιο χρησιμοποίησε η Ιταλία σε ανάλογη συμφωνία με την Ελβετία.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι σχετικές διατάξεις για την «αυτοαποκάλυψη καταθέσεων» θα τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση ώστε οι πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε το σύστημα αυτόματης «αυτοαποκάλυψης καταθέσεων» ως εξής: Ο καταθέτης θα μπαίνει από τον υπολογιστή του σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπου θα δηλώνει τις αδήλωτες καταθέσεις εξωτερικού. Εν συνεχεία θα πληρώνει το φόρο που του αναλογεί και θα αναλαμβάνει πιστοποιητικό ότι συμμορφώθηκε.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η ελβετική κυβέρνηση από την πλευρά της θα δεσμευτεί, ώστε να αποστείλει επιστολή σε έλληνες πολίτες με καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας, με την οποία θα τους πληροφορεί για τη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητά να προσκομίσουν το πιστοποιητικό της τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό που να βεβαιώνει πως οι εν λόγω καταθέσεις είναι ήδη τακτοποιημένες.
Οι διαπραγματεύσεις για τον ΦΠΑ

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το ύψος του ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για τρεις συντελεστές (7%, 14% και 22%) επανήλθε στη συζήτηση αν και σημείωσε την επιμονή της τρόικα σε υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ.  Διαβεβαίωσε, πάντως, πως η κυβέρνηση θα ρυθμίσει το θέμα του ΦΠΑ με ένα τρόπο που θα είναι καθαρά αναδιανεμητικός υπέρ των ασθενέστερων εισοδημάτων. Όπως τόνισε επιδιώκεται όλα τα τρόφιμα να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Η δόση του ΔΝΤ
Ερωτηθείς για το εάν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου ο υπουργός ανάφερε: «Τη δόση θα την πληρώσουμε, καθώς θα έχει υπάρξει συμφωνία έως τις 5 Ιουνίου. Αυτό είναι το νέο μου δόγμα».
Αναχρονιστικός ο τρόπος φορολόγησης των ΙΧ

Παρωχημένο και αναχρονιστικό χαρακτήρισε τον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινήτων στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προαναγγέλλοντας διαβούλευση δύο εβδομάδων για το θέμα.

Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης, προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους αντιπρόσωπων έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.

Ο υπουργός στάθηκε στην ανάγκη κατάργησης του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Ως ενδεικτική πρόταση είπε ότι η φορολόγηση θα μπορούσε να γίνει με βάση την εργοστασιακή αξία η οποία θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο της εργοστασιακής αξίας στις άλλες χώρες της ΕΕ.

«Καλούμε τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν απόψεις» είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως το υπουργείο δεν έχει προαποφασίσει τις αλλαγές και για αυτό προχωρά σε ανοικτή διαβούλευση.

Για το καθεστώς ΦΠΑ στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είπε πως «πρέπει να το δούμε» , ενώ για την επικείμενη κατάργηση της απόσυρσης ανέφερε: «Είναι εύκολο να ασκήσεις κάποιος κριτική στο σύστημα απόσυρσης».


Στη «φάκα» τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
Στην κατεύθυνση της αύξησης των εσόδων θα κινηθεί η αλλαγή της φορολόγησης των αυτοκινήτων όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο κ. Βαρουφάκης. Ανέφερε ότι το σχέδιο θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τέλη κυκλοφορίας για τα μικρά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται. Ο Υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στη δυνατότητα επιβράβευσης όσων μετέτρεψαν τα οχήματά τους για να μπορούν να χρησιμοποιούν πιο φιλικά για το περιβάλλον καύσιμα.
Το πλαίσιο της φορολόγησης των καυσίμων δεν αλλάζει, πάντα κατά τον κ. Βαρουφάκη, ωστόσο μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.
«Νομιμοποίηση» καταθέσεων με φόρο 15-30%
Ξεχωριστό κεφάλαιο της ενημέρωσης αποτέλεσε η φορολόγηση των καταθέσεων εξωτερικού. Ο υπουργός προανήγγειλε έναν φορολογικό συντελεστή 15% για την οικειοθελή αποκάλυψη των καταθέσεων εξωτερικού. Η διαδικασία αυτή δεν θα συνεπάγεται υποχρέωση επαναπατρισμού κεφαλαίων και θα οδηγεί σε παύση των διώξεων για φοροδιαφυγή, όχι όμως για άλλα ποινικά αδικήματα.
Για τις “μαύρες” καταθέσεις εσωτερικού ο Υπουργός έκανε λόγο για τη δυνατότητα να αποκαλύπτονται οικειοθελώς με την επιβολή συντελεστή φορολόγησης 30%, σημειώνοντας πάντως ότι ενδέχεται να προκύψουν ηθικά και νομικά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου