Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

WSJ: Ο διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τσίπρα

Διχασμένο για το αν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί οι όροι των δανειστών ή να πάει η χώρα σε χρεοκοπία χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα Wall Street Journal, επισημαίνοντας πως ο εσωτερικός διχασμός ίσως να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος.
WSJ: Ο διχασμένος ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Τσίπρα
Το δημοσίευμα σχολιάζει πως καθώς η οικονομική πίεση συσσωρεύεται προς την Ελλάδα ώστε αυτή να υπογράψει μια συμφωνία με τους δανειστές της, ο πρωθυπουργός της χώρας αντιμετωπίζει αυτό που ίσως να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά του μέχρι τώρα: την μάχη που διεξάγεται μέσα στην κυβερνώσα παράταξη για το αν πρέπει να καταπιεί το χάπι των σκληρών όρων ή να οδηγήσει τη χώρα σε πτώχευση.


«Η δυσφορία εξαπλώνεται στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ κατά της οικονομικής πολιτικής που είναι πιθανό να κληθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα νέας χρηματοδότησης», συνεχίζει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία 12 εδρών, επομένως μια επανάσταση κατά της συμφωνίας μπορεί εύκολα να κοστίσει στον πρωθυπουργό την κυβερνητική πλειοψηφία.
Αν και η κυβέρνηση πιθανότατα έχει αρκετά μετρητά για να αποπληρώσει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου [προς το ΔΝΤ] είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορεί να καταβάλει τις τρεις επόμενες πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 1,25 δισ. στις 12, 16 και 19 Ιουνίου, όπως αναφέρουν Ευρωπαίου αξιωματούχοι, υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Αριστερή Πλατφόρμα: «Οι πιστωτές της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις προφορικές απειλές της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, μιας αριστερής φατρίας που κρατά σκληρή γραμμή, να απορρίψει κάθε συμφωνία που διαπερνά τις ιδεολογικές "κόκκινες γραμμές" κόβοντας συντάξεις και εργασιακά δικαιώματα».

Ωστόσο και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος περιλαμβάνει από μετριοπαθείς κεντροαριστερούς μέχρι μαοϊστές - μπορεί να έχει δυνητικούς αντάρτες, εκτιμά η WSJ.
«Η μεγαλύτερη απειλή μπορεί στο τέλος να μην είναι ο κ. Λαφαζάνης αλλά κάποιοι άλλοι βουλευτές που δεν έχουν κομματική πειθαρχία, είναι νεοεκλεγμένοι και τελείως απρόβλεπτοι», δηλώνει ο Δημήτρης Καιρίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου