Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Δεν πληρώνουμε το ΔΝΤ αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι 5 Ιουνίου

Ξεκάθαρος ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εμφανίστηκε με δηλώσεις του στο CNN ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και συνεχίζοντας τον κύκλο δηλώσεων υπουργών περί στάσης πληρωμών.
Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα πληρώσουμε γιατί θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε με τους εταίρους μας».

Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της όπως έκανε στο παρελθόν αφού αυτό ήταν βασισμένο στην αρχή ότι η Αθήνα θα πληρώνει και μετά θα υπάρχει καταβολή δόσεων από τους δανειστές. Ωστόσο μετά από ερώτηση αν η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αυτό δεν συμβαίνει. «Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της».
Κατά τον κ. Βαρουφάκη «είναι κοινή γνώση, όλοι γνωρίζουν στη Γαλλία τους θεσμούς ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία» ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Νίκου Βούτση είπε ότι «απλώς επανέλαβε ότι έχω πει κι εγώ πολλές φορές». «Για 4 μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί».
Κάλεσε, δε, τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ «να μας συναντήσουν στο 1/4 του δρόμου». Όσον αφορά τέλος αν οι συντάξεις είναι η βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «είναι μια κόκκινη γραμμή. Το βασικό πρόβλημα, όπως έγραψα και στο Project Syndicate, είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου