Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μαζεύουν και τα τελευταία ψιλά του Δημοσίο

 Κατεπείγουσα μεταφορά μικροποσών και αδρανών λογαριασμών όλων των δημόσιων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος - Έως τις 5 Ιουνίου ημέρα πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ - Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα - Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών
Μαζεύουν και τα τελευταία ψιλά του Δημοσίου



Με μία «εξαιρετικώς επείγουσα» απόφαση, που δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Δι@υγεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας μεταφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό τα υπόλοιπα 1193 λογαριασμών που διατηρούν φορείς του δημοσίου στις εμπορικές τράπεζες και οι οποίοι είτε δεν έχουν καμία κίνηση εδώ και πέντε χρόνια είτε περιέχουν ποσά μικρότερα των 100 ευρώ.


Πρόκειται για λογαριασμούς που ανήκουν σε δεκάδες φορείς του δημοσίου, όπως υπουργεία, ΚΤΕΟ, Διευθύνσεις Μεταφορών, Εφορείες Αρχαιοτήτων, ακόμη και ...ΚΨΜ και οι οποίοι αναζητήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα μέσα Μαρτίου 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, μεταφέρονται τα τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα λογαριασμών "της Κεντρικής Διοίκησης που τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες στο λογαριασμό Νο 200 «Ε.Δ. – Συγκέντρωση εισπράξεων και πληρωμών»", στην Τράπεζα της Ελλάδος. "Η μεταφορά των υπολοίπων και το κλείσιμο των λογαριασμών ολοκληρώνεται μέχρι την 5η Ιουνίου 2015" σημειώνεται.

Η απόφαση του κ. Μάρδα επικαλείται «την ανάγκη κλεισίματος λογαριασμών της Κεντρικής Διοίκησης με ημερομηνία τελευταίας κίνησης μέχρι και την 31η/12/2009 ανεξαρτήτως υπολοίπου ποσού και των τραπεζικών λογαριασμών που παρουσιάζουν στις 15/03/2015 υπόλοιπο από 0,00 έως 99,99 ευρώ με ημερομηνία τελευταίας κίνησης τα έτη 2010-2014 και μέσο ετήσιο χρηματικό υπόλοιπο του έτους 2014 ίσο ή μικρότερο των 99,99 ευρώ».

Τα μεταφερόμενα ποσά εισάγονται στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, υπό τον ΚΑΕ εσόδου 3916 «Χρηματικά υπόλοιπα περιουσίας ειδικών ταμείων, λογαριασμών και νομικών προσώπων που καταργούνται» σημειώνεται.

Στο κείμενο της απόφασης γίνεται μνεία επιστολής της Διεύθυνσης Λογαριασμών Δημοσίου προς τις Εμπορικές Τράπεζες και Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας για την καταγραφή των λογαριασμών της Κεντρικής Διοίκησης που τηρούνται σε αυτές, η οποία εστάλη στις 18 Μαρτίου 2015.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την απόφαση:  

«Σχετικά με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, με θέμα «Μεταφορά υπολοίπων στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 και κλείσιμο λογαριασμών που τηρεί η Κεντρική Διοίκηση σε εμπορικές τράπεζες, διευκρινίζονται τα εξής, αν και αναφέρονται με λεπτομέρειες και σαφήνεια στην απόφαση:
Πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς που παρουσιάζουν στις 15/03/2015 υπόλοιπο από 0,00 έως 99,99 ευρώ και μέσο ετήσιο χρηματικό υπόλοιπο του έτους 2014 ίσο ή μικρότερο των 99,99 ευρώ. Δηλαδή πρόκειται στην ουσία για αδρανείς λογαριασμούς που στο σύνολο τους για τους 1039 φορείς δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Επίσης όπως αναγράφεται στην απόφαση αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς με ημερομηνία τελευταίας κίνησης μέχρι και την 31η/12/2009. Επισημαίνεται τέλος ότι αντίστοιχες αποφάσεις έχουν εκδοθεί στο παρελθόν, τις προηγούμενες χρονιές, για περίπου άλλους 2000 φορείς του Δημοσίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου