Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Σύγκρουση για την ΕΡΤ στην κυβέρνηση

  • Τι έγινε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
  • Σπύρος Γκουτζάνης, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 24/05/2015
Σύγκρουση για την ΕΡΤ στην κυβέρνηση

Συνεδριάζει αύριο, μετά τις αναβολές, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εγκρίνει το διορισμό Τσακνή-Ταγματάρχη

To φραστικό επεισόδιο μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη κατά την έναρξη της διαδικασίας, έβαλε ατύπως το θέμα της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ στην ατζέντα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα στο θέμα της ΕΡΤ και οι αιχμές που άφησαν προκάλεσαν την απάντηση την επόμενη ημέρα της Προέδρου της Βουλής κας Ζωής Κωνσταντοπούλου ενώ το θέμα συζητιόταν στα πηγαδάκια των συνέδρων στους διαδρόμους του Caravel.

Στην ομιλία του o πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, χαρακτηρίζοντάς την συμβολικό ορόσημα στην διαδικασία εκδημοκρατισμού στην ενημέρωση. «Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για μια νέα δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση απαλλαγμένη από τον κομματισμό, το ρουσφέτι και τη σπατάλη του παρελθόντος». Έναν δημόσιο φορέα ενημέρωσης που θα αντικατοπτρίζει το νέο δημόσιο ήθος για μια δημοκρατική, αντικειμενική, πλουραλιστική και έγκυρη ενημέρωση. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ που ήταν στην αίθουσα του Caravel που γινόταν η ομιλία λέγοντας “την ανοίγετε χωρίς τους εργαζομένους”. Ο πρωθυπουργός απάντησε εκτός κειμένου της ομιλίας του ότι  η ΕΡΤ δεν ανοίγει για να βρουν δουλειά κάποιοι αλλά για να αποκτήσει πλουραλιστική και έγκυρη ενημέρωση ο ελληνικός λαός.

Ο κ. Καλφαγιάννης αποδοκιμάστηκε για την παρέμβασή του ενώ οι αστυνομικοί της ασφάλειας υψηλών προσώπων τον πλησίασαν και του ζήτησαν να αποχωρήσει από το ξενοδοχείο. Εκείνος αρνήθηκε αλλά δεν ξαναμπήκε στην αίθουσα της συνεδρίασης, αφού άλλωστε δεν είναι μέλος της ΚΕ. Στην συνέχεια σχολίαζε: “είναι αυτό τώρα δημοκρατία, να θέλουν να με βγάλουν από το ξενοδοχείο”;

Ο κ. Τσίπρας όμως άφησε αιχμές  και κατά άλλων προσώπων -φωτογραφίζοντας την πρόεδρο της Βουλής- που έχουν ευθύνη για την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας:  «Η ΕΡΤ – έπρεπε ήδη να λειτουργεί.  Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Έχουμε πολιτική υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της, χωρίς άλλη κωλυσιεργία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση στον κ. Τσίπρα ήλθε την επόμενη ημέρα από την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία στην δική της ομιλία στην ΚΕ ανέφερε ότι «η επιλογή Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ δεν μπορεί να υποστηριχθεί και το έχω πει και στον πρωθυπουργό». Συνέχισε την κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μην διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα». Γενικότερη κριτική για τα πρόσωπα που επιλέγονται να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό άσκησε και ο επικεφαλής της ΔΕΑ κ. Αντώνης Νταβανέλος. Έμμεσες αναφορές έκαναν και αρκετά ακόμη κομματικά στελέχη ενώ πιο εκτεταμένη ήταν η συζήτηση στους διαδρόμους του Caravel ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία μετά από καθυστέρηση καλείται να εγκρίνει την απόφαση του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά για το Διοικητικό Συμβούλιο. Ήδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Θανάσης Πετράκος ζήτησε την αντικατάστασή του προκειμένου να μην αναγκαστεί να διαφωνήσει αφού δεν εγκρίνει τις επιλογές του κ. Παππά.

Τις περισσότερες ενστάσεις συγκεντρώνει το πρόσωπο του κ. Λάμπη Ταγματάρχη ο οποίος είχε χρηματίσει και παλαιότερα στο ίδιο πόστο επί κυβερνήσεως Παπανδρέου. Δημόσια αντίδραση είχαν εκφράσει προ δύο εβδομάδων οι τρεις βουλευτές που προέρχονται από την ΕΡΤ κ.κ. Αννέτα Καββαδία, Αγλαία Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Οι κριτικές συμπυκνώνονται στο ότι «δεν μπορείς να χτίσεις το νέο με φθαρμένα υλικά». Στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ πάντως λένε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση αντί να φέρει ένα νομοσχέδιο που να βασίζεται στην λειτουργία της ΝΕΡΙΤ θα έπρεπε να θεσμοθετήσει το μοντέλο αυτοδιαχείρισης της ΕΡΤ-OPEN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου