Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Σε διασταυρούμενα πυρά η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/05/2015
Εντάσεις αλλά και ερωτήματα έρχονται, στη Βουλή, να δημιουργήσουν δύο νέες αποφάσεις της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η μία εξ αυτών των αποφάσεων προκάλεσε εμπλοκή στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, ενώ η δεύτερη αφορά τη συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης και από μη στελέχη ή υπαλλήλους της Βουλής και που φέρεται να έχει ως αντικείμενο την «ολοκληρωμένη και αποτελεσματική υποστήριξη» του κοινοβουλευτικού έργου.


Η επιλογή, κατ’ αρχάς, της προέδρου της Βουλής να προσκαλέσει σε μια κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής για το ζήτημα των γερμανικών οφειλών εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα πυροδότησε αντιδράσεις ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της επιτροπής επί της απορρήτου Εκθέσεως του ΓΛΚ για το συγκεκριμένο και εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΚΕ εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους επειδή δεν είχαν ενημερωθεί για την πρόσκληση των μη κοινοβουλευτικών (μεταξύ αυτών ο κ. Ερίκ Τουσέν και δικηγόροι). Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς υποστήριξε ότι εξαιτίας του θέματος η Επιτροπή έπρεπε να ήταν «κλειστή» και επέμεινε στη θέση του αυτή, παρά την αρχική εισήγηση της κ. Κωνσταντοπούλου το «κλειστό» μέρος της συνεδρίασης να γινόταν σήμερα Πέμπτη. Ο κ. Σταθάς επέμεινε, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να ανταλλάξει αιχμηρότατες κουβέντες με την κ. Κωνσταντοπούλου.

Το κλίμα έγινε πιο βαρύ όταν ο κ. Κ. Τζαβάρας (Ν.Δ.) ήγειρε ένα παράπλευρο σοβαρό ζήτημα: την παρουσία στις εργασίες της επιτροπής προσώπων που πιθανώς εκπροσωπούν δικηγόρους οι οποίοι έχουν αναλάβει έναντι αμοιβής την υποστήριξη συγγενών θυμάτων της ναζιστικής περιόδου. Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε, λόγω του «ευαίσθητου» της υπόθεσης, το ζήτημα να εξεταστεί κεκλεισμένων των θυρών. Η συνεδρίαση, παρά τον αρχικό σχεδιασμό της προέδρου, συνεχίστηκε «κλειστή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου