Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Τσίπρας σε Μέρκελ-Ολάντ: Χρειάζεται συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Τσίπρας σε Μέρκελ-Ολάντ: Χρειάζεται συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα
Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η συνάντηση έγινε μετά το δείπνο των «28» ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι βρίσκονται στη Ρίγα για τη Σύνοδο Κορυφής.

»» Σύνοδος λεπτών ισορροπιών στη Ρίγα

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.


Ο κ. Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία». 

* Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το μεσημέρι (14:30) της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Πώς είδαν τη συνάντηση οι Γερμανοί

Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Ζάιμπερτ επισήμανε ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, καθώς και να παραμείνουν σε στενή συνεργασία.

Ολάντ: Eurogroup έως αρχές Ιουνίου

Κατά την άφιξή του στη Ρίγα ο Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν είναι εδώ, στη Ρίγα, το μέρος για να διαπραγματευτούμε για το ελληνικό ζήτημα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε τις επόμενες συναντήσεις και συγκεκριμένα μία συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη αυτού του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου.»

Συνεχίζοντας, ο Ολάντ ανέφερε πως με τον Αλέξη Τσίπρα θα έχουν μια «φιλική συζήτηση» κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις που θα χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης και θα επιτρέπουν επίσης την αποδέσμευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την Ελλάδα.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι η Γαλλία και η Γερμανία αυτές που θα πάρουν τις αποφάσεις εκ μέρους όλης της Ευρώπης, καθώς μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν λάθος. «Δεν είναι αυτή η δική μου προσέγγιση ούτε της Άνγκελα Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά.

«Εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε τα πράγματα και παράλληλα να περάσουμε μηνύματα χρήσιμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου