Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η Αθήνα αισιοδοξεί, όλοι οι άλλοι όχι... Δεν είμαστε έτοιμοι για συμφωνία, διαμηνύουν Βερολίνο, ΔΝΤ και Βρυξέλλες


Η Αθήνα αισιοδοξεί, όλοι οι άλλοι όχι

Σόιμπλε: Εκπλήσσομαι από τα όσα λέγονται στην Αθήνα συνεχώς - «Ουδέν σχόλιον» από το ΔΝΤ - Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο - Ντομπρόφσκις: Δεν είμαστε ακόμα σε σημείο συμφωνίας

Μπορεί ο έλληνας πρωθυπουργός να εμφανίστηκε καθησυχαστικός και αισιόδοξος για συμφωνία τις επόμενες ημέρες, ενώ το πνεύμα που απορρέει από την ελληνική κυβέρνηση είναι πως ήδη η συμφωνία γράφεται, όμως οι δηλώσεις όλων των υπολοίπων εμπλεκομένων στην διαπραγμάτευση δεν είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πηγές του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, δηλώνουν άγνοια περί συμφωνίας και σχολιάζουν πως αναμένονται ακόμα αρκετά βήματα, πριν φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Ο κύριος Τσίπρας, μιλώντας μετά τη σύσκεψη με την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τετάρτης, ξεκαθάρισε ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές», ενώ πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ενημέρωναν ότι η συμφωνία αυτή ήδη γράφεται.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όμως, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: «Δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα» είπε συγκεκριμένα ο κύριος Σόιμπλε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, δίχως να κρύψει την έκπληξή του για την αισιοδοξία των Ελλήνων αξιωματούχων.

Όπως εκτίμησε ο κ. Σόιμπλε, είναι ωραίο που ακούγονται θετικά νέα από την Αθήνα, ωστόσο διευκρίνισε ότι, επί της ουσίας, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει παραπέρα.

«Γι' αυτό εκπλήσσομαι από τα όσα λέγονται στην Αθήνα συνεχώς, ότι δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Έκπληξη», εξάλλου, εξέφραζαν και άλλες πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από την Αθήνα ότι η συμφωνία ξεκινά να γράφεται. Το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg μετέδωσε το γεγονός, επικαλούμενο Γερμανό αξιωματούχο. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως «η πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα είναι μικρή».

Στο ίδιο μήκος κλίματος, το σχόλιο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμέσως μετά τις δηλώσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, καθώς η εκπρόσωπος Τύπου του ταμείου που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε: «Δεν έχω τίποτα να πω, να απευθυνθείτε στην ελληνική κυβέρνηση». Πηγές από το ΔΝΤ, άλλωστε, σημείωναν πως εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ, Ευρωπαίων και ελληνικής κυβέρνησης, με την συμφωνία Αθήνας – Ταμείου να μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη αυτή την στιγμή, αν όχι αδύνατη.

Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για να φτάσουμε σε συμφωνία, δήλωσε την Τετάρτη και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουν περισσότερο για να καλύψουν το τελευταίο κενό» δήλωσε στο Reuters και πρόσθεσε πως οι Έλληνες «είναι περισσότερο αισιόδοξοι, όλο αυτό το διάστημα».

Νωρίτερα, διά στόματος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, και οι Βρυξέλλες εξέφραζαν απορία για την αισιοδοξία των Ελλήνων. ««Εργαζόμαστε πολύ εντατικά, για να διασφαλίσουμε μια συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο ακόμα» ήταν η δήλωση του κυρίου Ντομπρόφσκις.

Το Brussels Group ξεκινά την συνεδρίαση ώστε να εξετάσει εάν βρισκόμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου