Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ο Γιούνκερ έβαλε γραβάτα στον Τσίπρα, η Mέρκελ τον στέλνει στους «θεσμούς»


Ο Γιούνκερ έβαλε γραβάτα στον Τσίπρα, η Mέρκελ τον στέλνει στους «θεσμούς»

«Πρέπει να γίνουν πολλά σε τεχνικό επίπεδο» δήλωσε η καγκελάριος - «Οι Έλληνες πρέπει να μείνουν στο ευρώ» λέει ο Γιούνκερ - Γερμανικά ΜΜΕ: Καμία πρόοδος στη Ρίγα, δύο ώρες συνομιλιών και μετά... καληνύχτα

Την ανάγκη να υπάρξει εντατικότερη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας τόνισε το πρωί της Παρασκευής η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια με τους θεσμούς» δήλωσε η κυρία Μέρκελ η οποία χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, προσερχόμενος δήλωσε: «Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος».
Γιούνκερ: Οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν στο ευρώ
Την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ τονίζει με δηλώσεις του στην WirtschaftsWoche ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


«Δεν αφορά μόνο την νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους αλλά έχει να κάνει και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ προειδοποιώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν μπορείς απλά να πετάξεις κάποιον έξω από τη νομισματική ένωση. Οι Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να μάθουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.



«Χωρίς το ευρώ θα ήμασταν αντιμέτωποι με έναν νομισματικό πόλεμο» αναφέρει, επίσης, ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το κοινό νόμισμα και απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι λειτουργεί διχαστικά για την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντάται σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και είχε ανακοινωθεί μέσω Twitter από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.



Γερμανικά ΜΜΕ: «Καμία πρόοδος στη Ρίγα - Δύο ώρες συνομιλιών και μετά... καληνύχτα»

Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος.


«Καμία πρόοδος στη Ρίγα», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους της Αθήνας.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λετονίας εξακολούθησαν να υπάρχουν οι ίδιες διαφωνίες, ενώ υπογραμμίζει ότι τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα.


«Ο Τσίπρας ελπίζει σε συμφωνία ήδη τον Μάιο», σημειώνει σε άρθρο της η Die Zeit, αν και προσθέτει ότι πολύ μικρό μέρος του περιεχομένου της συζήτησης των τριών ηγετών έχει γίνει γνωστό.

Σύμφωνα πάντως με μια εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, ενώ υπήρξε συμφωνία ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος Μαΐου.


«Φιλική και εποικοδομητική», τιτλοφορείται η Tagesschau, αν και προσθέτει ότι δεν επετεύχθη κάποια σημαντική πρόοδος κατά τη χθεσινή συνάντηση.

«Στο επίκεντρο (της συνάντησης) ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», σημείωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την ελληνική πλευρά έγινε γνωστό ότι «ήρθαμε πιο κοντά σε μια συμφωνία».


«Δύο ώρες συνομιλιών και μετά "καληνύχτα"», είναι ο τίτλος του άρθρου της Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι μετά το πέρας της συνάντησης οι τρεις ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις. Μάλιστα η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους που την περίμεναν απλώς «καληνύχτα».

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν όλες οι εφημερίδες, ήδη πριν από τη διεξαγωγή της χθεσινής συνάντησης ο Ολάντ είχε προειδοποιήσει να μην υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Το αποφασιστικό νέο ραντεβού για το ελληνικό ζήτημα θα είναι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου.

«Εδώ στη Ρίγα δεν θα συζητήσουμε το ελληνικό ζήτημα», είχε ξεκαθαρίσει ο Γάλλος πρόεδρος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου