Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μαξίμου: Απόψε γράφεται η συμφωνία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27.05.2015 
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
 
Στην τελική και πιο κρίσιμη ευθεία εισέρχεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από κυβερνητικές πηγές, αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement).
Ωστόσο, πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι ακόμη. Οι συζητήσεις τώρα ξαναρχίζουν, σημειώνουν και προσθέτουν ότι πρόθεση όλων είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία «αλλά δεν φτάσαμε εκεί ακόμη».

Πέραν των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου σε διαρκή επικοινωνία με ξένους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν άμεσα και τάχιστα τα όποια προσκόμματα προκύψουν. Καθώς οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση παραμένουν, από το Μέγαρο Μαξίμου καλούν την άλλη πλευρά να δείξει ευελιξία.
Δείτε τι δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:
«Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ηρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα», επισημαίνεται. Η Αθήνα, την ίδια στιγμή, επιμένει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία προέρχεται από την πλευρά του ΔΝΤ, με τις κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι η διαφορετική στάση του Ταμείου εξακολουθεί να δημιουργεί εμπόδια. «Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία του ΔΝΤ, τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

Επίσης, όπως τονίζεται, στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις, διευκρινίζεται ακόμη.
Τέλος, όσον αφορά την μη αύξηση του πλαφόν του ELA από την ΕΚΤ, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε αύξηση, καθώς τα 80,2 δισ. θεωρούνται επαρκή, μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου