Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Πληροφορίες για πρόταση-μνημόνιο με μέτρα 3,5 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες

ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 20ΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Πληροφορίες για πρόταση-μνημόνιο με μέτρα 3,5 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες

Ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού θέλει να έχει φτάσει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης αναλυτικό κείμενο που περιλαμβάνει τις θέσεις των δανειστών και του ΔΝΤ, προκειμένου να λειτουργήσει ως προσχέδιο μίας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο κείμενο αυτό που συνετάχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Αντ1, περιλαμβάνονται μέτρα 3,5 δισ. ευρώ κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» στους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ βασίζεται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Το κείμενο αυτό κατά την ίδια πηγή παρελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου και περιγράφεται ως Μνημόνιο Κατανόησης (MOU - Memorandum of Understanding).
Οι κυριότερες προτάσεις του, κατά το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αφορούν:
  • για το 2015 μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ κυρίως σε φόρους
  • το νέο καθεστώς ΦΠΑ
  • τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία ακινήτων
  • το καθεστώς στα εργασιακά και το ασφαλιστικό
  • περικοπή στις επικουρικές συντάξεις
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να πιέζουν για άμεση εφαρμογή εισπρακτικών μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών.
Αντίθετα, παρουσιάζονται ελαστικότεροι στην ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη διατυπωμένη αντίδραση από την ελληνική πλευρά, οι δανειστές παρουσιάζονται ανένδοτοι ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Πάντα κατά την ίδια πηγή, το περιεχόμενο αυτού του νέου προσχέδιου μνημονίου ήταν και το αντικείμενο της μαραθώνιας συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης.
Το τελικό κείμενο θα συνταχθεί μετά την απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου