Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Bild: Ο Βαρουφάκης πήρε συμβουλές από τον Σόιμπλε

  • Πώς αποκωδικοποιούν τη συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών
  • Mίνα Αγγελίνη, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 08/06/2015
Bild: Ο Βαρουφάκης πήρε συμβουλές από τον Σόιμπλε

«Μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία από κοινού λύση με τους δανειστές» γράφει το γερμανικό περιοδικό «Focus»

Το γερμανικό περιοδικό «Focus» υποστηρίζει ότι ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα από την γερμανική πρωτεύουσα ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας από κοινού συμβιβασμός με τους πιστωτές για την επίλυση του ελληνικού χρέους.

«Μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία από κοινού λύση με τους δανειστές», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε κανένα σχόλιο στους δημοσιογράφους αναφορικά με την κρίση χρέους.

Τι γράφει η Bild


Για θετικό κλίμα στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Βερολίνο ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο  Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Bild» επικαλούμενη πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας σχολιάζει επίσης πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν σε καλή διάθεση.

«Εδώ ο Γ. Βαρουφάκης παίρνει συμβουλές από τον Σόιμπλε» είναι ο τίτλος της «Bild», η οποία, επικαλούμενη εκπρόσωπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που δεν κατονομάζεται, αναφέρει ότι «οι συνομιλίες των δύο ανδρών ήταν καθαρές» στο Βερολίνο.  

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, σημειωτέον, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, υπογράμμισε: «Συζητήσαμε, δεν διαπραγματευτήκαμε».

«Ο δρ. Σοιμπλε και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία ειναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ» δήλωσε ο κ. Βαρουφακης και μίλησε για «ιστορικό καθήκον». Διαβάστε περισσότερα εδώ

«Οι πιστωτές τορπιλίζουν τις συνομιλίες»
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επέκρινε τους πιστωτές της Ελλάδας, κατηγορώντας τους ότι σαμποτάρουν τις συνομιλίες για συμφωνία, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η πρόταση από τους Θεσμούς δεν δίνει καμία λύση στην ελληνική κρίση.

«Μια τέτοια πρόταση, την κάνεις μόνο όταν δεν θέλεις να υπάρξει μια συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και μήνες, οι πιστωτές συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες απαιτήσεις που είχαν στην αρχή των διαπραγματεύσεων.

Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει από την πλευρά της «σημαντικές παραχωρήσεις» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνοντας πως παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα και προσέφερε αύξηση στο ΦΠΑ, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

«Θα προσπαθήσω να μείνω μέχρι την τελευταία στιγμή αισιόδοξος» αλλά τώρα πρέπει να περάσουμε «στην άλλη πλευρά» δήλωσε ο ίδιος.

«Δεν θέλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά προτείνουμε τον επαναπροσδιορισμό του χρέους» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Έτσι, τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αποπληρωθούν στην ΕΚΤ μέσω του ESM και από το 2021 και μετά να υπάρξει άμεση σύνδεσή τους με την πορεία της οικονομίας, υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου