Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Πρωτοφανής επίθεση Ζωής κατά Στουρνάρα

  • ΑΠΡΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 

Πρωτοφανή επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε χθες η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση επέστρεψε το στικάκι με την έκθεση ως «απαράδεκτα».
<p>  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση στα κοινοβουλευτικά χρονικά επέστρεψε το στικάκι με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ως «απαράδεκτα»</p>
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση στα κοινοβουλευτικά χρονικά επέστρεψε το στικάκι με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ως «απαράδεκτα»
Νωρίτερα στο στόχαστρο της προέδρου της Βουλής είχε βρεθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ έσπευσε να κηρύξει και... πόλεμο σε Γερμανία και Γαλλία.


Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προχώρησε χθες σε μια κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά, με την επιστροφή της έκθεσης του διοικητή της ΤτΕ, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων. «Στικάκια δεν δέχεται το Κοινοβούλιο» σημείωσε και πρόσθεσε «άλλοι τα διακινούσαν στις τσέπες ή τα συρτάρια τους».

Και δεν σταμάτησε εδώ. Συνέδεσε τη χρονική συγκυρία που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος αλλά και με τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση», «αντιθεσμική κίνηση» και για απόπειρα να δημιουργηθούν «τετελεσμένα και να αποτραπεί η ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους». Οι αιχμές συνεχίστηκαν και ανέφερε πως θα ζητηθούν τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Οι λογαριασμοί
Σε άλλο σημείο άσκησε κριτική για το ότι οι κινήσεις των λογαριασμών -που ζήτησε η επιτροπή- δεν έχουν παραδοθεί επειδή καλύπτονται από το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων. «Η άρνηση δεν γίνεται αποδεκτή και η επιτροπή θα επανέλθει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί καταιγισμός πυρών κατά του προέδρου της Κομισιόν, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να τονίζει ότι ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ «αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού λέγοντας μάλιστα ότι το κάνει και για το καλό του, ενώ επί πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο θεσμοθετήθηκε ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροαποφυγής». Αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν, με αποτέλεσμα και το ελληνικό Δημόσιο να έχει απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η πρόεδρος της Βουλής περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το δημόσιο χρέος και σημείωσε με νόημα: «Η σημερινή κυβέρνηση, που είναι η πρώτη που δεν έχει συμπράξει ούτε στη δημιουργία ούτε στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο για την αμφισβήτηση και διαγραφή του χρέους και κάθε ενέργεια αποπληρωμής του όσο αυτή θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και την ίδια τη δημοκρατία».

Και προχώρησε ένα ακόμα βήμα, ασκώντας κριτική σε Γαλλία και Γερμανία για τη στάση που έχουν ακολουθήσει. Συγκεκριμένα υπήρξε αναφορά -μετά και τα όσα είπε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης- στη στάση που είχε τηρηθεί από στελέχη τραπεζών των δύο αυτών χωρών για τα ομόλογα (με μυστικές συναντήσεις για τη θωράκισή τους). Ειδικά για τη Γερμανία έγινε αναφορά στις οφειλές που υπάρχουν από το παρελθόν και δεν έχουν αποπληρωθεί.
Πάντως η απρεπής επίθεση στον κεντρικό τραπεζίτη και τα πυρά στον πρόεδρο της Κομισιόν προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και υπήρξαν ανακοινώσεις από κόμματα.
  • Αντιδράσεις
«Ως πότε θα παρατηρεί άφωνος και άβουλος ο κ. Τσίπρας το παραλήρημα της κ. Κωνσταντοπούλου; Ως πότε θα ανέχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων την πρόεδρο της Βουλής να κατηγορεί με εμπάθεια τον πρόεδρο της Κομισιόν και να προσβάλλει με πρωτοφανή τρόπο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης.
Για «συνταγές από το σκοτεινό παρελθόν» μιλά το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για παιχνίδι εξεύρεσης «εσωτερικών εχθρών» και «διεθνών συνωμοσιών». «Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να βρει το θάρρος να υποδείξει στους "δικούς του ανθρώπους" ότι η χώρα έχει ανάγκη από συμμάχους και εθνική συνεννόηση» επισημαίνεται.
Από το ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται πως η πρόεδρος της Βουλής «ξεχνά για άλλη μια φορά τον θεσμικό της ρόλο» και «η συμπεριφορά της δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντα και τον σεβασμό που οφείλει να έχει στο αξίωμά της».
Οσον αφορά στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία. Χθες, κατά την έναρξη των εργασιών η Ζωή Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του «σε πείσμα του πολύ βεβαρημένου προγράμματός του και των πολύ ασφυκτικών συνθηκών». Παράλληλα διάβασε επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου, στην οποία αναφέρεται η ειλικρινής αναγνώριση της «εμπεριστατωμένης και επιστημονικώς τεκμηριωμένης συμβολής της επιτροπής στον λογιστικό έλεγχο του χρέους».
Αναφορικά με το έργο της επιτροπής, ο Ερίκ Τουσέν σημείωσε πως η επιτροπή έχει στην κατοχή της έγγραφο του Π. Ρουμελιώτη προς την τότε κυβέρνηση για τις επιπτώσεις ενός Μνημονίου χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.
  • Ξέφυγε και η Ραχήλ
Επίθεση στον Γ. Στουρνάρα εξαπέλυσε και η Ραχήλ Μακρή. Σε μια απίστευτη ανακοίνωση αναφέρει: «οι Γερμανοί εκτελούσαν τους ταγματασφαλίτες όταν πλέον δεν τους χρειάζονταν». Επίσης καλεί τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν το ενδεχόμενο δόλου σε δηλώσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μήνυσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ, ΕΘΝΟΣ, 18/06/2015

  • Διαβάστε ακόμη:
Παπαδημούλης: Να πέσει η ένταση με την ΤτΕ

Στο φως η πρώτη έκθεση της Επιτροπής για το Δημόσιο Χρέος


Δραματική έκκληση για συμφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου