Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Ξαφνικά η Κομισιόν μας βάζει νέα προθεσμία στο τέλος Ιουνίου


  • Δεν είναι για... καλό η νέα παράταση που μας δίνουν
  • Iωάννης Γ. Αντύπας, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 01/06/2015
Ξαφνικά η Κομισιόν μας βάζει νέα προθεσμία στο τέλος Ιουνίου
Τη στιγμή που η Ελλάδα ασφυκτιά και έχει μπροστά της πληρωμές δόσεων 1,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ - Δεν υπάρχει προθεσμία, η μόνη προθεσμία είναι το τέλος Ιουνίου δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν - Παραμένουν διαφορές σε συνταξιοδοτικό και εργασιακά
Μπορεί η Ελλάδα να περιμένει εναγωνίως μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας ενόψει και της πληρωμής των δόσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του μήνα, οι Βρυξέλλες ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι η μοναδική προθεσμία που αναγνωρίζουν είναι το τέλος Ιουνίου.

«Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν δεν δίνουμε χρονικές διορίες, η μόνη διορία για εμάς είναι αυτή του τέλους του Ιουνίου» δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.

Όσον αφορά τα όσα γράφονται για κείμενο που έχει δοθεί προς τις ελληνικές αρχές η κυρία Αντρέεβα δεν επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα λέγοντας ότι «πιστεύω πως γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά πως οι θεσμοί  συνεργάζονται με το Brussels Group και με τις ελληνικές αρχές. Υπάρχει ομοφωνία ως προς το που πρέπει να κατευθυνθούμε. Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν και δεν θα εμπλακούμε στην αξιολόγηση τους».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στάση αναμονής με κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες να δηλώνουν πως υπάρχει πρόοδος μεν, αλλά οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καταφέρει πλήρη σύγκλιση, ιδιαίτερα στα επίμαχα ζητήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές του Brussels Group που βρίσκονταν σε επικοινωνία το Σαββατοκύριακο, συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους και παρατηρείται πρόοδος, αν και, όπως συμπλήρωνε, παραμένουν διαφορές στα ζητήματα του συνταξιοδοτικού και την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Από τη πλευρά της, η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέγιεβα, δήλωσε πως «υπάρχουν συνεχείς συνδιαλλαγές με την ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group έτσι ώστε να φτάσουμε σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και οι εντατικές τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται. Όπως είπε και ο Πρόεδρος Ζαν Κλόντ Γιούνκερ υπάρχει πρόοδος αλλά δεν  έχουμε φτάσει στο τέλος ακόμα.»

Κληθείσα τέλος να σχολιάσει το άρθρο του πρωθυπουργού στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και τα όσα υποστήριξε για «παράλογες απαιτήσεις προς την Ελλάδα», που φαίνονται να έχουν στόχο να «τιμωρήσουν την Ελλάδα», η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε  πως «αυτό που προέχει πέραν από τα δημοσιεύματα στον τύπο, είναι να καταλήξουμε μέσω συγκεκριμένων προτάσεων σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία. Στη διαδικασία αυτή, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Γιούνκερ, η Κομισιόν παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου