Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Τρελοκομείο ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόεδρο της Βουλής


 
Σκληρή κόντρα με τον υπουργό αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη πυροδότησε η απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να περνούν από έλεγχο όσοι αστυνομικοί εισέρχονται στο κτίριο της Βουλής είτε για προμήθεια τροφίμων και νερού από το ειδικό για την ΕΛ.ΑΣ. κυλικείο είτε για να επισκεφθούν τις τουαλέτες. Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκάλεσε έτερη απόφαση της  Κωνσταντοπούλου να φορούν πολιτικά όλα τα στελέχη της φρουράς του Κοινοβουλίου.

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόεδρο της Βουλής. «Είναι από κάθε άποψη άκαιρο και δεν βοηθάει καθόλου τη συλλογική προσπάθεια της κυβέρνησης να διατυπώνονται προσωπικές αιχμές απέναντι σε συλλογικά εφαρμοζόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, και μάλιστα στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Αστυνομίας, όπου η πολιτική του εκδημοκρατισμού και η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης με τους πολίτες αποτελούν υποχρέωση και στοίχημα της κυβέρνησής μας. Ο Γ. Πανούσης υπηρετεί αυτή την πολιτική με όλες του τις δυνάμεις», δήλωσε ο Βούτσης.

Ο κ. Πανούσης είχε εμφανισθεί ενοχλημένος από την απόφαση για έλεγχο στους αστυνομικούς, την οποία χαρακτήρισε λανθασμένη. «Δεν μπορεί να υποτιμάται –και άλλη φορά έχει συμβεί– η Αστυνομία και να θεωρείται παρείσακτη στο προαύλιο της Βουλής, ενώ δεν είναι παρείσακτοι άλλοι που δεν εκπροσωπούν τον νόμο και την τάξη» δήλωσε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι στις δημοκρατίες ο θεσμός της Βουλής πρέπει να σέβεται τον άλλο θεσμό, την αστυνομία».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της προέδρου της Βουλής, εξαπολύθηκε επίθεση κατά του Πανούση. «Για πολλοστή φορά, υποδαυλίζεται με δηλώσεις του αρμοδίου αν. υπουργού η εκ μέρους αστυνομικών δυνάμεων αμφισβήτηση των κανόνων ασφαλείας της Βουλής ή της αρμοδιότητας της φρουράς της Βουλής και τροφοδοτείται αντιπαράθεση της αστυνομίας προς το Κοινοβούλιο ή και διαρκείς επιθέσεις προς την πρόεδρό του», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τη δήλωση Πανούση ότι «ο ένας θεσμός πρέπει να σέβεται τον άλλον», σημειώνεται ότι «αφενός υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο, αφετέρου αναβιβάζει τις αστυνομικές δυνάμεις σε ισότιμο θεσμό με τη Βουλή και εκ τρίτου, δυστυχώς, μεταφράζεται στην πράξη, αλλά και μέσω της εξειδίκευσής της ως πλήρης άρνηση σεβασμού στη λειτουργία του Κοινοβουλίου». Η ανακοίνωση κατέληγε με την επισήμανση ότι «καλό θα ήταν ο καθένας να περιορίζεται και να υπηρετεί τον θεσμικό του ρόλο στη Δημοκρατία και να μη μετατρέπεται σε αυτόκλητο αναμορφωτή του πολιτεύματος». Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να συντηρείται το κλίμα έντασης σχετικά με τη συμμετοχή του Πανούση στην κυβέρνηση, που εκδηλώθηκε χθες με αίτημα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου