Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Κομισιόν: Περιμένουμε νέες προτάσεις, δεν ζητούνται μειώσεις συντάξεων

Κομισιόν: Περιμένουμε νέες προτάσεις, δεν ζητούνται μειώσεις συντάξεων
Την απογοήτευση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που «παρά τις προσπάθειές του» να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, δεν κατέστη δυνατή η πρόοδος, εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η Επιτροπή παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, να συμβάλει, ως διαμεσολαβητής, στην πρόοδο των συνομιλιών, εφόσον προκύψει κάτι καινούργιο.

Επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ πιστεύει ότι αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, είναι ακόμα εφικτή η εξεύρεση λύσης πριν από το τέλος του μήνα.
Τόνισε, επίσης ότι η μόνη προθεσμία που υπάρχει πλέον στον ορίζοντα είναι η 30η Ιουνίου, που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, η Επιτροπή προτιμούσε να είχε βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.
  • «Ουδέποτε πρότειναν οι θεσμοί περικοπή συντάξεων»
Ποτέ δεν ζητήθηκε από τους πιστωτές περαιτέρω μείωση συντάξεων, ενώ και για τα εργασιακά οι δανειστές είναι έτοιμοι να εξετάσουν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στη βάση μελετών του ΟΟΣΑ ή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), δήλωσε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Π.Μοσκοβισί, δηλώσεις που μπορούν να ερμηνευθούν ως νέο παράθυρο συναίνεσης.
Η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι οι προτάσεις των θεσμών είναι απολύτως ισορροπημένες και οικονομικά αποτελεσματικές. Όπως είπε, σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις των θεσμών αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη διαχείριση του συστήματος συλλογής των φόρων, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.α.
Με αφορμή της διαρροές προς τον Τύπο, η κυρία Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι ουδέποτε πρότειναν οι θεσμοί την περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα, αλλά των δαπανών μέσω του εκσυγχρονισμού του συστήματος με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων, καθώς και τις συγχωνεύσεις ταμείων.
Οι θεσμοί, όπως είπε, ζητούν μείωση των δαπανών της τάξης των 1 δισ. ευρώ ετησίως, ωστόσο η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Όπως άφησε να εννοηθεί σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση δαπανών που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκείς, αφού δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο το 0,04% του ελληνικού ΑΕΠ.
«Οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να ανέβουν σημαντικά υψηλότερα από τα 71 εκατ. ευρώ της αποταμίευσης στο μέτωπο των συντάξεων», υπογράμμισε η Ανικα Μπράιτχαρτ.
Η εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι η Κομισιόν δεν ζητάει μείωση μισθών, αλλά εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, ώστε οι μισθοί να συνδεθούν με την παραγωγικότητα. Πάντως υπογράμμισε, ότι οι πιστωτές είναι έτοιμοι να εξετάσουν ένα σχήμα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με βάση το πλαίσιο του ILO ή του ΟΟΣΑ.
Από την πλευρά των θεσμών έγιναν πολύ μεγάλες υποχωρήσεις, κυρίως στο πρωτογενές πλεόνασμα τόσο για φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, ανέφερε.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Δευτέρα, το μεσημέρι συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μάριο Ντράγκι θα έχει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου