Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Ξέσπασμα Γιουνκέρ για την πορεία των διαπραγματεύσεων

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/06/2015
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ξέσπασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ σήμερα το απόγευμα για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων και παρουσία του γεν. γραμματέα του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους. Ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι «δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή», καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει «είναι ο ελληνικός λαός και όχι η ελληνική κυβέρνηση», η οποία λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν συμβαδίζουν με αυτά που είπε ο ίδιος στον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.
«Τα πράγματα είναι οριακά», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» μετά τις δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ.
Η αντίδραση αυτή έρχεται μετά την χθεσινή τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομιισιόν που εξήγησε για πρώτη φορά που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ποια είναι τα βασικά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές και ότι οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές μισθών και συντάξεων.
Συγκεκριμένα δήλωσε χθες ότι αποτελεί «μεγάλη παραχώρηση» από την πλευρά των θεσμών η δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016, που θα ανέλθει σε 3,5 % του ΑΕΠ το 2018. Τόνισε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν και δεν ζήτησαν περικοπή των συντάξεων. Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά τη σταδιακή κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την άρση των εσφαλμένων κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Για να τονίσει την απόσταση ελληνικών προτάσεων και θεσμών ανέφερε ότι το ασφαλιστικό θα έπρεπε να αποφέρει περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αντιστοιχούσε σε 71 εκατ. ευρώ το 2016 μόλις 0,04% του ΑΕΠ.
Σχετικά με τους μισθούς δήλωσε ότι είναι «ανακριβές ότι οι θεσμοί ζητούν νέες μειώσεις μισθών». Αυτό που ζητούν είναι ο εκσυγχρονισμός του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου