Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Spiegel: Δεν υπάρχει «τελεσίγραφο» - Η 20η Ιουλίου είναι η ημερομηνία «κλειδί» για το ελληνικό δράμα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΑ CAPITAL CONTROLS
Spiegel: Δεν υπάρχει «τελεσίγραφο» - Η 20η Ιουλίου είναι η ημερομηνία «κλειδί» για το ελληνικό δράμα

Στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο στην Αθήνα για τις 30 Ιουνίου - οπότε και θα πρέπει να πληρωθεί η ενοποιημένη δόση στο ΔΝΤ - και ότι η καθοριστική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου, οπότε και θα πρέπει να καταβληθεί η δόση προς την ΕΚΤ, προχωρά το Spiegel στο κεντρικό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσής του.
Στο άρθρο χαρακτηρίζονται μάλιστα «ανακριβείς» οι δηλώσεις Ευρωπαίων και Γερμανών αξιωματούχουν που τονίζουν τις τελευταίες ημέρες ότι είναι άγνωστο τι θα συμβεί από την 1η Ιουλίου και μετά, αν δεν υπάρξει συμφωνία και η Αθήνα δεν πληρώσει το ΔΝΤ.

Η προθεσμία για την αποπληρωμή του ΔΝΤ στις 30 του μήνα πράγματι εκπνεέι, αναφέρει το Spiegel, αλλά το αληθινό ερώτημα είναι τι πρόκειται να συμβεί αν η Ελλάδα τελικά δεν πληρώσει την ενοποιημένη δόση. Για να δώσει αμέσως την απάντηση: Πιθανότατα... τίποτα!

Οι δημοσιογράφοι του Spiegel επικαλούνται μάλιστα και τις τελευταίες αναφορές διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν έχουν ήδη αποσαφηνίσει ότι μία τέτοια περίπτωση δεν θα θεωρηθεί ως χρεοκοπία.

Τονίζεται επίσης, ότι αν και είναι άγνωστη η αντίδραση του ΔΝΤ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι απλώς θα κρατήσει... στάση αναμονής.

Αναφορικά με τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων τονίζεται επίσης ότι είναι απόφαση της Αθήνας, καθώς και ότι δεν υπάρχει καν νόμος που να καθιστά εφικτά τα capital controls.

Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, τότε ο μηχανισμός διάσωσης του ευρώ, ο EFSF θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα απαιτήσει άμεσα όλο το δάνειο των 142 δισ. ευρώ που έχει παράσχει στην Αθήνα. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν από κοινού τα μέλη του EFSF, δηλ. τα κράτη του Ευρώ – στα οποία αυτονόητα ανήκει και η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει, πώς θα αντιδράσει, υπογραμμίζει το Spiegel.
Στην παρούσα φάση, η Τράπεζα της Ελλάδος τροφοδοτεί τη χώρα με μετρητά μέσω του ELA, ωστόσο μια τέτοια χρηματοδότηση πρέπει πρώτα να την εγκρίνει η ΕΚΤ. Τα ποσά για την Ελλάδα αυξάνονται εβδομάδα με την εβδομάδα καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας. Εάν η ΕΚΤ σταματήσει τη ροή χρήματος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει σχεδόν άμεσα, προδικάζει το άρθρο.

Με βάση τα παραπάνω, το Spiegel καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καθοριστική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου.

Και τούτο διότι μέχρι αυτή την ημερομηνία, οπότε είναι προγραμματισμένη η αποπληρωμή των 3,5 δισ. στην ΕΚΤ, η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα πρέπει να έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Δεν υπάρχει όμως κανένας αυτοματισμός. Η ΕΚΤ θα πρεπει να διαβουλευτεί με το eurogroup για το αν θα σταματήσει τη ρευστότητα μέσω του ELA. Αλλά και σε αυτή την απόφαση οι Έλληνες θα είναι επίσης παρόντες, επισημαίνεται.

Αναφορικά με το Grexit, τονίζεται ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, όπως έχει υπογραμμίσει κατά συρροή η Κομισιόν.

Θεωρητικά, μία έξοδος από την ευρωζώνη είναι εφικτή μόνο με μια ταυτόχρονη έξοδο χώρας από την Ε.Ε. Κάθε βήμα όμως, που θα φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε μια έξοδο από το κοινό νόμισμα θα πρέπει να ενέχει και τη συμμετοχή της ίδιας της χώρας. Εάν η Ελλάδα δεν εκδηλώσει διάθεση για μία λύση «μια κι έξω» κι επιμείνει σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, η υπόλοιπη ευρωζώνη θα πρέπει να εμπλακεί σε αυτές – κι αυτό θα πάρει χρόνο.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να αποκόψει την Ελλάδα πλήρως από την παροχή ρευστού, τότε αυτό θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και η Αθήνα θα προσπαθούσε ίσως σε τέτοια περίπτωση να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα.

Σε λίγο καιρό ένα είδος χρεογράφου θα αντικαθιστούσε το ευρώ στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα εξακολουθούσε τυπικά να είναι μέλος του ευρώ.
Οπως τονίζεται στο άρθρο, ο φημολογούμενος από καιρό απ' ευθείας δρόμος της εξόδου που κάποιοι νομίζουν ότι ξεκινά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και φτάνει στο Grexit, δεν υπάρχει, αλλά είναι ένα μονοπάτι με πολλές διακλαδώσεις.

Ακόμα κι αν η αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από το δεύτερο πακέτο βοήθειας γίνει την απολύτως τελευταία στιγμή, η Ελλάδα θα έχει κερδίσει στην καλύτερη περίπτωση μερικούς ακόμα μήνες χρόνο. Και μετά θα περιμένουμε την επόμενη... «τελευταία προθεσμία», ακολουθώντας μία «αντίστροφη πορεία» από το σενάριο που κυριαρχούσε έως σήμερα, καταλήγει το Spiegel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου