Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

ΗΠΑ: «Μέρος του προβλήματος η Ελλάδα αν προχωρήσει ο τουρκικός αγωγός»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03.06.2015
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αντιμετωπίζουμε μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αν προχωρήσει ο τουρκικός αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης. Αυτό προειδοποίησε ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Αμος Χόχσταϊν στο 31ο συνέδριο της πανκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ.

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Χοχσταϊν ζήτησε τη βοήθεια της κυπριακής ομογένειας ώστε να μην προωθηθεί ο τουρκικός αγωγός, καθώς εκτίμησε ότι αυτός θα ακυρώσει όλα τα εναλλακτικά σχέδια αυξάνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα είναι ισχυρός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ και περνά δύσκολα τελευταία. Αλλα χρειάζομαι τη βοήθειά σας, διότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι κάτι που ελπίζω ότι η Κύπρος θα γίνει τελικά μέρος της λύσης του: μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη». Οπως εξήγησε, «η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παίρνουν το φυσικό τους αέριο από μόνο έναν προμηθευτή. Εχουμε μία ευκαιρία να γίνει διαφοροποίηση και η Ελλάδα είναι μείζον παίκτης», αναφερόμενος στον αγωγό TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Ιταλία και τη Βουλγαρία».
Ο κ. Χόσταϊν άφησε αιχμές για όσους προωθούν εναλλακτικά σχέδια που αυξάνουν την εξάρτηση από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «και η προηγούμενη αλλά και αυτή η κυβέρνηση έχουν εκφράσει υποστήριξη για το Νότιο Διάδρομο και το διακαμπτήριο στη Βουλγαρία. Αλλά υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τους αλλάξουν, και μιλούν για τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως μηχανισμό που θα φέρει αγωγούς από τον ίδιο προμηθευτή μέσω της Ελλάδας μαζικά για την προμήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι όταν χτιστεί ένας νέος αγωγός, αυτός δεν θα είναι αναστρέψιμος και θα καταστήσει όλα τα άλλα σχέδια μη βιώσιμα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα από μέρος της λύσης θα γίνει μέρος του προβλήματος».
Το στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι το ίδιο μετέφερε και στην ελληνική κυβέρνηση κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην χώρα. Οπως τόνισε, «σας λέω το ίδιο: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να είναι ο δεσμός που ισχυροποιεί τη σύνδεση με την Ευρώπη, να είναι κεντρικό μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Σε εσάς, που ως κοινότητα νοιάζεστε όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τη σχέση μας με την Ελλάδα και την ενίσχυσή της, σας λέω ότι αυτό είναι σημαντικό».
Μάλιστα, ο κ. Χόχσταϊν είπε ότι θα ταξιδέψει στη Βουλγαρία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τον διακαμπτήριο αγωγό προς την χώρα, και εκτίμησε ότι παρά τις διαφωνίες τους σε άλλα θέματα, σε αυτό το ζήτημα ΗΠΑ και Βουλγαρία συμφωνούν απολύτως. Πάντως, ο κ. Χόχσταϊν είπε ότι λέει τα ίδια και στους Τούρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου