Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Η Ε.Ε. συζητά για πρώτη φορά επίσημα σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12.06.2015 : 16:05
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε. συζητούν για πρώτη φορά σε επίσημο επίπεδο τη σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας. Όπως μετέδωσε πρώτη νωρίτερα σήμερα η «Κ», κατά τη διάρκεια συνάντησης κυβερνητικών αξιωματούχων των χωρών μελών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, για πρώτη φορά τέθηκε επί τάπητος το αν θα υπάρξει σχέδιο Β' και αν σε αυτό θα περιλαμβάνονται έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων (capital control).
Οι πληροφορίες για επίσημη συζήτηση περι χρεοκοπίας - για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο μέσα στην Ε.Ε. - έρχονται στον απόηχο του «παγώματος» των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές τις τελευταίες ώρες.

Όπως αναφέρεται και από το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης, εξετάστηκαν τρία πιθανά σενάρια για το τέλος του Ιουνίου:
Πρώτο και λιγότερο πιθανό θεωρήθηκε αυτό της επίτευξης συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα, συνεπώς εντός χρονοδιαγράμματος ενόψει του χρονικού ορίου που έχει τεθεί στο τέλος του Ιουνίου.
Ως δεύτερο σενάριο, εξετάζεται παράταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα, μαζί με την υποχρέωση της Ελλάδας να καταβάλλει 1,6 δις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τέλος, το τρίτο ενδεχόμενο, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά επίσημα επί τάπητος, είναι η αποδοχή μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
H συνάντηση δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου