Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Οι Γερμανοί σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα

Μετά και την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή
Οι Γερμανοί σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα

Σουλτς: Ο Τσίπρας παίζει παιχνίδια - Γκάμπριελ: Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της με την Ελλάδα - Δεν είναι τελεσίγραφο η πρόταση των δανειστών, λέει την ίδια ώρα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν

Όσο οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό ζήτημα καθυστερούν όλο και περισσότεροι Γερμανοί αξιωματούχοι σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, έπειτα και από την χθεσινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την σκληρή πρόταση των Θεσμών, που του παρουσίασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πρώτος ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατηγόρησε το Σάββατο τον κ. Τσίπρα ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις και «παίζει παιχνίδια» και κάλεσε την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σε νέα συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse, μία ημέρα αφότου δήλωσε πως οι Έλληνες του «σπάνε τα νεύρα», ο κ. Σουλτς έκανε νέα, αυστηρή παρέμβαση, σχολιάζοντας  την κατηγορηματική απόρριψη από τον Έλληνα πρωθυπουργό της πρότασης των θεσμών για επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Ο κ. Σουλτς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πολλές υποχωρήσεις και κατηγόρησε μερίδα της ελληνικής κυβέρνησης για ιδεολογικά «γινάτια». Χθες, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου ZDF με παρουσιάστρια την Μέιμπριτ Ίλνερ, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης τάχθηκε κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο, δεν δίστασε να εκφράσει τον εκνευρισμό που του έχει προκαλέσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία και κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δυσαρέσκεια κυβερνητικών βουλευτών για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών που εκφράζουν πλέον δημόσια την αντίθεση τους στην παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα. Η άρνησή τους αφορά στο τρέχον πρόγραμμα και πολύ περισσότερο ένα τρίτο δανειακό πακέτο.

Σε εκτενές άρθρο του περιοδικού Der Spiegel υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της τελευταίας ψηφοφορίας που αφορούσε την χρονική παράταση του δευτέρου πακέτου για την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, 118 μέλη από τα 311 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή περισσότεροι από το ένα τρίτο των βουλευτών των δύο χριστιανικών κομμάτων, είχαν ονομαστικά δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υπέρ ενός τρίτου πακέτου.

Σε αυτούς που αρνούνται πρόσθετη βοήθεια περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο μέλη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα μεσαία στρώματα, στην οποία ανήκουν περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής για θέματα Οικονομίας Πέτερ Ράμσαουερ.

Γκάμπριελ: Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της με την Ελλάδα

Λίγο αργότερα, σε νέες, σκληρές δηλώσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης προχώρησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος προειδοποίησε πως το κλίμα σήμερα στη Γερμανία είναι υπέρ του να αφήσουν τους Έλληνες να βγουν από την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αλλαγές στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της, ενώ ερωτηθείς αν αναμένει σύντομα μία συμφωνία υπογράμμισε πως αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ευρώπη έχει φτάσει στα όριά της», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το κλίμα σήμερα στη Γερμανία είναι υπέρ του να αφήσουν τους Έλληνες να βγουν από την ευρωζώνη.

«Αλλά αυτό ασφαλώς θα κόστιζε πολύ», σημειώνει, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ ό,τι κι αν συμβεί και επομένως, «θα συνεχίσει να υπάρχει ανάγκη για βοήθεια».

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας αλλά και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, άσκησε κριτική και εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως το πρόβλημά του είναι ότι δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν.

«Προτιμά να τα ακουμπήσει στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογούμενων. Αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Σαπέν: Δεν είναι τελεσίγραφο η πρόταση των δανειστών

Δηλώσεις για την χώρα μας έκανε, όμως, και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν ο οποίος χαρακτήρισε τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι πιστωτές προς την Ελλάδα ως ένα κείμενο το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση τελεσίγραφο.

Μιλώντας στο Reuters ο κ. Σαπέν υποστήριξε ότι «κανείς δεν είπε ποτέ -ούτε οι θεσμοί, ούτε οι χώρες της Ευρωζώνης- ότι πρόκειται για ένα κείμενο «take it or leave it», ότι είναι ένα τελεσίγραφο».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εξαιτίας της άρνησης από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε μείωση συντάξεων, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ
υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δεν στερούνται νομιμότητας αλλά ότι θα πρέπει να κάνουν διαφορετικές προτάσεις, για να προσπαθήσουν να επιτύχουν την ίδια συνολική οικονομική ισορροπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου