Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Reuters: O Γιούνκερ αρνήθηκε τηλεφώνημα του Τσίπρα

  • ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟ 
 Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αρνήθηκε σήμερα, Σάββατο, ν΄ απαντήσει σε τηλεφώνημα που του έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, γιατί η Αθήνα δεν έχει στείλει ακόμη τις ανανεωμένες προτάσεις που είχε υποσχεθεί, αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters, που επικαλείται ευρωπαίο αξιωματούχο
Reuters: O Γιούνκερ αρνήθηκε τηλεφώνημα του Τσίπρα
Ο αξιωματούχος, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Γιούνκερ, ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε, γιατί δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και τις προτάσεις που η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε το βράδυ της Τετάρτης να παραδώσει στους θεσμούς την Πέμπτη.



“Δεν υπήρχαν εξελίξεις, οπότε δεν υπάρχει και κάτι για να συζητήσουν”, ανέφερε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, επρόκειτο να επιστρέψει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για νέες συζητήσεις, ωστόσο, αυτό δεν συνέβη.
Αντ' αυτού, ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνεχίζει το τηλεγράφημα, απέρριψε τους “παράλογους” όρους που πρότειναν οι δανειστές, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ελληνική Βουλή και καθυστέρησε να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος, δήλωσε στο Reuters: “Γνωρίζουμε πως εν μέρει πρόκειται για θέατρο, ωστόσο, δεν χρειάζεται να συμμετάσχουμε σε κάθε πράξη του δράματος”.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής ανέφερε δε σήμερα από τις Βρυξελλες ότι υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.
Νωρίτερα η Κομισιόν είχε εκτιμήσει ότι υπάρχει το κοινό έδαφος για την συνέχιση των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά , ώστε να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά
Η Ευρωπαική Επιτροπή δεν θέλησε να προβεί σε κανένα επίσημο σχόλιο για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι -ως είθισται- δεν σχολιάζει εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ωστόσο, κύκλοι προσκείμενοι στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών αντιμετώπισαν σε γενικές γραμμές με θετικό τρόπο τόσο τους χαμηλούς τόνους, όσο και το κλίμα συναίνεσης που -όπως σημείωσαν- χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση στην Αθήνα.

Ως προς την ημερομηνία μιας ενδεχόμενης επόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγαν πως δεν έχει ακόμη οριστεί.

Επισήμαιναν, όμως, πως ούτως ή άλλως οι δυο άνδρες αναμένεται να συμπέσουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραιβικής.

Κυβερνητικές πηγές: «Ευρωπαίος αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις»

Εν τω μεταξύ, με δηκτικό τρόπο διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές τα όσα ελέγχθησαν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν απάντησε σε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας: «ευρωπαίος αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις!».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «παραφιλολογία που συνεχίζεται» και προσθέτουν: «μετά την πρόταση των θεσμών, που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!...-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου