Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Διαφωνία με τους δανειστές για τον «θάνατο» του Brussels Group

  • Μήνυμα των Ευρωπαίων ότι η διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής έχει τελειώσει
Διαφωνία με τους δανειστές για τον «θάνατο» του Brussels Group

Συζητήστε με τα τεχνικά κλιμάκια το μήνυμα Γιούνκερ και Ντομπρόφσκις - Παραμένουν μεγάλες οι αποκλίσεις στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, του ΦΠΑ και του δημοσιονομικού κενού

Σοβαρή διαφωνία με τους δανειστές για το αν η διαπραγμάτευση διεξάγεται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο ή είναι οι τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του Brussels Group αυτές που δίνουν τον τόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε συμφωνία παρουσιάζεται τις τελευταίες ώρες.
Η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε για ακόμη μια φορά το πολιτικό σχήμα των προσώπων που διαπραγματεύονται με τους Ευρωπαίους, προσθέτοντας στην ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ίσως τον στενότερο συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα. Κι ενώ από την ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσαν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση στην τελική ευθεία γίνεται από τις πολιτικές ηγεσίες στο ανώτατο επίπεδο με τον ρόλο του Brussels Group να παραμένει απλώς... συμβουλευτικός και δευτερεύων, ο κ. Γιούνκερ στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα τόνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στη διαδικασία. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση αποσιώπησε το γεγονός ότι τα στελέχη του ΔΝΤ υπό τον Ρίτσι Γκογιάλ έχουν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες και δεν συμμετέχουν πλέον στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group...
Oι δανειστές  επιμένουν στο ρόλο των τεχνοκρατών
Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να ειπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρεπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στην επαφή με τους «θεσμούς», ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τροόπο οτι τα τεχνικά κλιμακια παραμένουν στη διαδικασια.

Η κυβερνηση σχολίαζε, μέσω κύκλων της, οτι φυσικα και η συζήτηση θα γινεται με τους «θεσμούς», «αλλά θελουμε στο πιο υψηλό επίπεδο, ο ρόλος του Brussels Group τελείωσε», χωρις να διαγράφει εντελως τον συμπληρωματικό ρόλο των τεχνοκρατών.
Το θεμα της διαφωνίας ειναι οτι η Αθηνα πιστεύει πως τα τεχνικά κλιμακια δεν έχουν δυνατότητα άλλων συγκλίσεων και πως η συζήτηση πρέπει να ειναι πρωτίστως πολιτική. Γι αυτό και θεωρούσαν οτι η συζήτησε εχεις περάσει πλέον στο επίπεδο των υπουργών και επιτρόπων - εξ ου και η έντονη δραστηριότητα των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου το προηγούμενο τριήμερο στις Βρυξέλλες.
Τι σημαίνει το μήνυμα των Ευρωπαίων «περάστε στο Brussels Group»
Από την άλλη οι Ευρωπαίοι δανειστές επιμένουν ότι υπάρχει χάσμα με την ελληνική πλευρά στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, στον ΦΠΑ και στο ύψος του δημοσιονομικού πλεονάσματος και γι' αυτό οι συζητήσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group.

Ο θεωρούμενος σκληρός της Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Κι όλα αυτά την ώρα που το κλίμα έχει ξανά δυναμιτιστεί, μετά τις σκληρές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, πως υπάρχουν «μείζονες διαφορές» με την ελληνική πλευρά και πως η αντιπροσωπεία του ταμείου έχει αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ντομπρόφσκις πρόσθεσε για ακόμα μια φορά πως η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου