Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

Financial Times: Η Ελλάδα απέχει 4-6 εβδομάδες από την επιβολή capital controls

  • Πιθανή η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων
Financial Times: Η Ελλάδα απέχει 4-6 εβδομάδες από την επιβολή capital controls

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει στα τέλη Ιουνίου λόγω της μη αποπληρωμής του ΔΝΤ, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου και τότε η χώρα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει την συνταγή της Κύπρου και της Αργεντινής

Το μοντέλο Κύπρου είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα και στη Ελλάδα, γράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times, καθώς η χώρα πρόκειται να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα το ενδεχόμενο της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτό ακουγόταν σαν μακρινό σενάριο πριν από λίγους μήνες, τώρα όμως τα πράγματα δεν είναι πια έτσι.

Η έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις μαζικές αναλήψεις των καταθετών από τις τράπεζες, φέρνουν στο προσκήνιο αυτά τα μέτρα, την ώρα που αναλυτές προειδοποιούν την Αθήνα ότι σύντομα θα αναγκαστεί να τα εφαρμόσει.

«Απέχουμε τέσσερις με έξι εβδομάδες από την πιθανή επιβολή capital controls», δηλώνει ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στις Βρυξέλλες. Συμπλήρωσε βέβαια, ότι «πάντα μπορεί να υπάρξει μια προσωρινή λύση, αλλά πλέον φτάνουμε στο τέλος του χρόνου».

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει στα τέλη Ιουνίου λόγω της μη αποπληρωμής του ΔΝΤ, η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου, σχολιάζουν οι FT, επισημαίνοντας πως τότε η χώρα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει την συνταγή της Κύπρου και της Αργεντινής, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποτραπεί η "αιμορραγία" των τραπεζών για να αποφευχθεί η πτώχευση.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου