Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Guardian: Ζοφερό το μέλλον της Eλλάδας με ή χωρίς συμφωνία

  • Άρθρο της βρετανικής εφημερίδας
Guardian: Ζοφερό το μέλλον της Eλλάδας με ή χωρίς συμφωνία

Πλησιάζει το τέλος του παιχνιδιού για την Ελλάδα

Μετά από πέντε μήνες συνεχούς διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο κρίσιμο σταυροδρόμι, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική Guardian: είτε θα αποδεχτεί τους σκληρούς όρους και θα κάνει μεταρρυθμίσεις για να λάβει χρήματα, ή θα διαλέξει ντον μοναχικό δρόμο για τη χώρα του, μένοντας πιστός στον πυρήνα κατά της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Σε κάθε περίπτωση το τέλος του παιχνιδιού έφτασε για τον ίδιο" επισημαίνει το άρθρο, συμπληρώνοντας ότι το δράμα της μάχης της Ελλάδας να αποφύγει την χρεοκοπία έχει γίνει ακόμη πιο σκοτεινό, ενώ εξαντλείται ο χρόνος στην κλεψύδρα. Αυτό που ξεκίνησε ως μια συζήτηση σε καλό, διπλωματικό κλίμα, έχει βγει "ξινή" καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει επανειλημμένα σε αδιέξοδο εξαιτίας της αποτυχίας της Αθήνας να παρουσιάσει πειστικές μεταρρυθμίσεις.

"Είναι σαν να εργάζονται αυτοί σε Excel και εμείς σε Word" δηλώνει μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων συμπληρώνοντας "Δεν φαίνεται να υπάρξει καμία σύγκλιση απόψεων".

Το Eurogroup της Πέμπτης θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία να επιτευχθεί συμφωνία προτού λήξει η παράταση του πακέτου βοήθειας στις 30 Ιουνίου. "(Η απόφαση) είναι στα χέρια του", ανέφερε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στον Observer, συμπληρώνοντας: "Ο ίδιος Τσίπρας έχει συναίσθηση του ιστορικού βάρους που φέρει η απόφασή του".

Η εφημερίδα, μάλιστα, σχολιάζει το γεγονός πως ενώ ο Τσίπρας σε πρόσφατη δήλωσή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της ρήξης η υποστήριξη των Ελλήνων προς το πρόσωπό του είναι πιο υψηλή από ποτέ. Την ίδια ώρα οι Ελληνες επιμένουν στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη σε εξίσου υψηλά ποσοστά.

"Όλοι γνωρίζουν ότι μια νέα συμφωνία θα σημάνει και νέα λιτότητα", αναφέρει ο Τάκης Λεωνιδόπουλος, ένας εκ των λογιστών που κατέβηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας την Παρασκευή, ενάντια στην αύξηση της φορολογίας.

"Όμως αν δεν υπάρξει συμφωνία, μάλλον θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι, οι καταθέσεις μας θα τιναχτούν στον αέρα, η καταβολή μισθών θα σταματήσει και αυτοί που θα πληρώσουν τελικά το τίμημα θα είναι οι μέσοι πολίτες. Αυτό που είναι μπροστά μας είναι ούτως ή άλλως η μιζέρια. Το μέγα ερώτημα – και σημειώστε το αυτό - είναι πώς θα αντιδράσουν οι ίδιοι οι Έλληνες"

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου