Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

O Τσίπρας απέρριψε πρόταση για παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και έξτρα χρηματοδότηση

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ WALL STREET JOURNAL
O Τσίπρας απέρριψε πρόταση για παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και έξτρα χρηματοδότηση

Νέο σενάριο για σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016 με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η οικονομική εφημερίδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, οι διαφωνίες για τις προϋποθέσεις που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας και το τι θα συμβεί μετά μπορεί να υπονομεύσουν το σχέδιο αυτό.

Ωστόσο, φαίνεται να υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τους όρους που θα γίνει αυτό αλλά και με το αν θα ακολουθήσει νέο πρόγραμμα ή όχι.
Η παράταση μέχρι τον Μάρτιο προφανώς συμπίπτει με την ολοκλήρωση του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Με βάση αυτό που προσφέραμε, η Ελλάδα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση ως τον Μάρτιο του 2016» σημείωσε μια από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα η οποία αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,8 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ.
Επίσης, αναφέρει ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ πρότεινε στον Αλ. Τσίπρα επέκταση και επιπλέον χρηματοδότηση με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα φτάνουν μέχρι και σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση φορολογικών εσόδων. Ο κος Τσίπρας, όμως τις απέρριψε ως «απαράδεκτες», αναφέρει το δημοσίευμα. «Κάθε μέρα που περνά η εκροή καταθέσεων σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα μπορούν να παρθούν από αυτές και αντ’ αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την σταθεροποίησή τους», αναφέρει το άρθρο.
Ενας ακόμα παράγοντας που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το τι θα γίνει μετά το Μάρτιο. Μια από τις πηγές δηλώνει ότι η Ελλάδα επιμένει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητο, και δεν θέλει να ακολουθήσει κανόνες για τις δαπάνες που ζητούν οι πιστωτές για μετά τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου