Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΗΠΑ: Μπλόφα τα περί μη πληρωμής του ΔΝΤ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/05/2015
 

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, έλαβε ένα ανησυχητικό τηλεφώνημα από ανώτατο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτό, ο συνομιλητής του υπενόησε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τόκους ύψους 770 εκατ. ευρώ που η χώρα οφείλει να επιστρέψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύριο Τρίτη, 12 Μαΐου.

Καθώς οι Ευρωπαίοι μείωναν τις προσδοκίες από το σημερινό Eurogroup, ο Ελληνας αξιωματούχος τόνισε στον αμερικανό υπουργό τη σημασία που έχει για την Ελλάδα ένα καλό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το οποίο θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη δυνατότητα να αυξήσει την χρηματοδότησή της προς την χώρα. Ηταν μία ύστατη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον αμερικανικό παράγοντα ως μοχλό πίεσης για ένα καλό αποτέλεσμα στο Eurogroup.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, θεωρεί ότι η αναφορά σε ενδεχόμενη μη πληρωμή του ΔΝΤ είναι μπλόφα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν οι Αμερικανοί έχουν αναδείξει τον κίνδυνο ενός ελληνικού ατυχήματος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», η διαρροή στους Financial Times την πρώτη ημέρα της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε ζητήσει από το ΔΝΤ να καθυστερήσει την πληρωμή προς το Ταμείο προήλθε από Αμερικανό αξιωματούχο. Καθώς όμως οι διαπραγματεύσεις σημείωναν πρόοδο, την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ενθαρρυμένος και εξέφρασε την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ «στις καλή την πίστη προσπάθειες όλων των πλευρών» να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί είναι πολύ προσεκτικοί στο πως ασκούν την επιρροή τους στην Ευρωζώνη. Μετά τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, Ελληνας αξιωματούχος επέμενε ότι ο κ. Βαρουφάκης «δεν ζήτησε τίποτε» από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή της «Κ», ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης είχε καλέσει τον κ. Λου να διαδραματίσει τον ρόλο του «έντιμου διαμεσολαβητή» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. «Εντιμος είμαι, όχι όμως και διαμεσολαβητής», φέρεται να απάντησε ο κ. Λου.
Μπορεί να μην δέχεται τον ρόλο του διαμεσολαβητή θεωρώντας ότι το ζήτημα είναι Ευρωπαϊκό, ωστόσο ο κ. Λου παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών «είναι σε τακτική επικοινωνία με τους ομολόγους του στην Ευρώπη και τους ηγέτες κάποιων από αυτές τις χώρες», συμπεριλαμβανομένου του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στις καλή την πίστη προσπάθειες όλων των πλευρών, είτε είναι η ΕΚΤ είτε οι επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες είτε η Ελλάδα, να τις επιλύσουν με έναν τρόπο που δεν προσθέτει επιπλέον και αχρείαστο δράμα στη διεθνή οικονομία».
Μία καθυστέρηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ, ωστόσο, σίγουρα δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές, πόσο μάλλον που η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι θα εγείρει το θέμα αμέσως στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, με αποτέλεσμα να παγώσει η διαπραγμάτευση και να πυροδοτηθούν οι ρήτρες χρεοκοπίας στα ευρωπαϊκά δάνεια προς την χώρα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ταμείου, κάθε χώρα έχει περιθώριο χάριτος ενός μήνα προτού το θέμα τεθεί στο εκτελεστικό του συμβούλιο, και τρεις μήνες προτού αυτό αποφασίσει να της στερήσει τους πόρους του Ταμείου. Ακόμα και αν η κυρία Λαγκάρντ εξαντλήσει αυτά τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, το ερώτημα είναι αν η ελληνική οικονομία αντέξει μέχρι τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου