Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ντάισελμπλουμ: Σίγουρα δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

  • Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera
Γερούν Ντάισελμπλουμ

«Έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά δεν είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», σημείωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ - «Είμαστε αποφασισμένοι, στο Eurogroup να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» τονίζει και συμπληρώνει: «Είμαστε προετοιμασμένοι, φυσικά, για καθετί»

«Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στη συμφωνία. Σίγουρα δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Χρειάζεται και άλλος χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. Δεν υπάρχει ένα deadline για τη συμφωνία με την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν έχει ρευστότητα μόνο για λίγες ακόμα ημέρες; Κανείς δεν το ξέρει. Ή καλύτερα, το ξέρει η ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό» τονίζει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ διαμηνύει ότι το Eurogroup είναι αποφασισμένο «να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να την κάνουμε να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας», στο ερώτημα αν η ζώνη του ευρώ έχει μελετήσει ένα plan B απαντά: «Είμαστε προετοιμασμένοι, φυσικά, για καθετί, αλλά είμαστε πολιτικοί και όπως είπα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη (sostenibile το αναφέρει) εντός της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος του Eurogroup προσδιορίζει και τους τρεις πυλώνες της συμφωνίας:
1. Η Αθήνα να προσδιορίσει τη διαδρομή για να φτάσει στην βιωσιμότητα του προϋπολογισμού -με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (μέσω περικοπών εξόδων και μετατόπισης πόρων)- σε μία επιστροφή στην ανάπτυξη,
2. Να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και
3. Να υπάρχει χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Σε ερώτηση της Corriere della Sera για το επεισόδιο με τον κ. Βαρουφάκη και αν ο υπουργός Οικονομικών είναι εμπόδιο για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντά ότι τα προβλήματα ποτέ δεν συνδέονται με έναν άνθρωπο. «Στην Ρίγα ξέσπασε μία ενόχληση για την έλλειψη προόδου στη διαπραγμάτευση. Έπειτα από εκείνη την σύσκεψη, όμως, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε η ομάδα των διαπραγματευτών στην Αθήνα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, και σημειώθηκε πρόοδος» αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ντάισελμπλουμ στην Corriere della Sera:
  • «Η Ελλάδα; Θα βρεθεί λύση»
Από οικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί σε σχέση με τρία χρόνια πριν, όταν ξέσπασε η κρίση στην Αθήνα και υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη παντού για την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι για την επίλυση του προβλήματος. Η Ευρωζώνη είναι ισχυρή, αλλά πρέπει να καταπολεμήσει την αδυναμία αυτής της πολιτικής.

Πόσο ισχυρός είναι ο πολιτικός κίνδυνος;

Δεν θέλω να τον λάβω υπόψη. Είμαι, είμαστε αποφασισμένοι, στο Eurogroup να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να την κάνουμε να επιστρέψει στον δρόμο της ανάπτυξης και της σταθερότητας.

Έχετε μελετήσει ένα plan B;


Είμαστε προετοιμασμένοι, φυσικά, για καθετί, αλλά είμαστε πολιτικοί και όπως είπα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη (sostenibile το αναφέρει) εντός της Ευρωζώνης.

Η συμφωνία είναι κοντά;

Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στη συμφωνία. Σίγουρα δεν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας. Χρειάζεται και άλλος χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. Δεν υπάρχει ένα deadline για τη συμφωνία με την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν έχει ρευστότητα μόνο για λίγες ακόμα ημέρες; Κανείς δεν το ξέρει. Ή καλύτερα, το ξέρει η ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανές ότι η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.

Ποια είναι τα βασικά σημεία συμφωνίας και διαφωνίας μέχρι στιγμής; Η Ελλάδα παρουσίασε λίστα μεταρρυθμίσεων;

Ξέρω ότι παρουσίασε έναν συγκεκριμένο αριθμό προτάσεων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των θεσμών να συζητήσουν και να κάνουν τους υπολογισμούς. Σε εμάς, στο Eurogroup, ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι, δηλαδή η Αθήνα να προσδιορίσει τη διαδρομή για να φτάσει στην βιωσιμότητα του προϋπολογισμού -με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (μέσω περικοπών εξόδων και μετατόπισης πόρων)- σε μία επιστροφή στην ανάπτυξη, και χάρη στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και στην χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι η ακρογωνιαίος λίθος, οι τρεις πυλώνες.

Στο Eurogroup της Ρίγας υπήρξε μία κάποια επανάσταση του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Πράγματι το εμπόδιο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι εκείνος;

Τα προβλήματα ποτέ δεν συνδέονται με έναν άνθρωπο. Στην Ρίγα ξέσπασε μία ενόχληση για την έλλειψη προόδου στη διαπραγμάτευση. Έπειτα από εκείνη την σύσκεψη, όμως, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε η ομάδα των διαπραγματευτών στην Αθήνα, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, και σημειώθηκε πρόοδος.

Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσατε να είστε πιο «μαλακοί» με την Αθήνα σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους;


Περιορίστηκα να επιστήσω την προσοχή στη διαθεσιμότητα που παρουσιάστηκε στη συμφωνία του δεύτερου προγράμματος διάσωσης που καθορίστηκε τον Νοέμβριο του 2012, το οποίο προέβλεπε μία μείωση του βάρους του χρέους της τάξης του 40%. Σχετικά με αυτό δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου