Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Η κυβέρνηση στο «Τρίγωνο των Βερμούδων». Μάχη με το χρόνο σε ένα τριήμερο-φωτιάΗ κυβέρνηση στο «Τρίγωνο των Βερμούδων»
Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup - Την Τρίτη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ - Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ για αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες... 
Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το αν θα καταφέρουν να κλείσουν τη συμφωνία με τους εταίρους, μέσα στο πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα που πλέον είναι ασφυκτικό. Η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ενα τριήμερο-φωτιά που για πολλούς είναι σαν να περνάει από το... Τρίγωνο των Βερμούδων.

- Τη Δευτέρα 11 Μαΐου συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο το μάξιμουμ των προσδοκιών για το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια θετική δήλωση. Με δεδομένο ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου, θέλουν να διαπιστωθεί πρόοδος στο Brussels Group και το Euroworking Group, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν την πρόοδο και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

- Την Τρίτη, στις 12 Μαΐου, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που γεννώνται ανησυχίες για την αδυναμία αυτής της πληρωμής.

Την Τετάρτη 13 Μαΐου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με σκοπό την απόφαση για παράταση της παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά χαλάρωση της ασφυκτικής πίεσης που έχει επιβληθεί από την Κεντρική Τράπεζα, την ίδια στιγμή όμως οι πληροφορίες θέλουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να συναρτούν τις αποφάσεις τους από το κατά πόσο το Eurogroup θα αποφανθεί ότι Ελλάδα και δανειστές είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Το τριήμερο φωτιά που ξεκινά τη Δευτέρα είναι προφανές ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Οι τρεις διαδοχικές ημερομηνίες 11, 12 και 13 Μαΐου είναι προφανές πως έχουν αλληλοσυνδεόμενη βαρύτητα και η μία επηρεάζει την άλλη.

Είναι προφανές ότι από το «πόσο θετική» θα είναι η δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, θα εξαρτηθεί και ο βαθμός στον οποίο θα είναι ευνοϊκές οι αποφάσεις από την ΕΚΤ. Ουσιαστικά, οι υπουργοί Οικονομικών είναι αυτοί που θα υπαγορεύσουν στον Μάριο Ντράγκι τι να κάνει με το ελληνικό πρόβλημα.

Οι αποφασεις του Eurogroup επίσης είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό θα δείξουν και στην ελληνική κυβέρνηση ποιος είναι ο ορθός δρόμος ώστε να αποφασιστεί αν αξίζει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το βήμα, που ζητούν πολλοί στο εσωτερικό του, επιλέγοντας τη ρήξη.


Financial Times: Θα υποκύψει η Αθήνα στην πίεση;
Ενδεικτικό είναι αυτό που έγραψαν οι Financial Times, πως πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα, ενώ οι διαφορές της με τους δανειστές παραμένουν οι ίδιες που ήταν τρεις μήνες πριν. «Οι συζητήσεις για τη βοήθεια στην Ελλάδα πλησιάζουν στην τελική στιγμή», ανέφερε ο Peter Spiegel στους Financial Times και σημείωσε ότι καθώς απομένουν μόλις επτά εβδομάδες έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, «δεν είναι σαφές ποιος θα κλείσει πρώτος το μάτι».

«Θα υποκύψει η Αθήνα στην πίεση και θα αποδεχθεί νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμευθούν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος και να γεμίσει τα ταμεία της που αδειάζουν; Ή θα υποκύψουν οι όλο και περισσότερο διασπασμένοι πιστωτές της στους φόβους του Grexit, δίνοντας την έγκριση στην Ελλάδα;» έγραψαν οι Financial Times.

Στο μεταξύ, έντονη ανησυχία γεννά και η δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αναγνωρίσουν τη Δευτέρα τη βελτίωση στη δομή και την οργάνωση των συνομιλιών με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μία τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη ορατή».
Συνεχείς συσκέψεις και τηλεφωνήματα Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες
Το σκληρό παζάρι μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, συνεχίζεται και το Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό το πλαίσιο, έχει συνεχείς επαφές που δεν ανακοινώνονται, στις οποίες περιλαμβάνονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο θα εντατικοποιηθούν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως όλα δείχνουν το παιχνίδι παίζεται σε τέσσερα σημεία: εργασιακά, ΦΠΑ, δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά στη στάση των εταίρων αναφορικά με το θέμα του δημοσιονομικού κενού, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι από την Πέμπτη οι εταίροι εμφανίστηκαν πιο σκληροί σε σχέση με τις προβλέψεις τους και μιλούν για «μαύρη τρύπα» (και άρα πρόσθετα μέτρα) ενός δισ. ευρώ.

Τα δύο θέματα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται ως άμεσα συγκοινωνούντα δοχεία στις διαπραγματεύσεις, είναι το δημοσιονομικό κενό και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες παρατηρούνται πιέσεις και στα εργασιακά από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ.

Στα υπόλοιπα επί μέρους ζητήματα από τους δανειστές έχει μπει γερά το θέμα του ΦΠΑ στο 18%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για λιγότερο, στα επίπεδα του 15-16%. Επίσης, η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις η εκτίμηση είναι ότι «πηγαίνουν καλά».


ΚΚΕ=κόμμα εθνικής προδοσίας09/05/201516:12Να απαλλαγούμε από τους κάθε είδους κομμουνιστές το ταχύτερο δυνατό...
Απάντηση
Montazieros 09/05/201515:36Πολιτικός αναλυτής δεν είμαι ούτε έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Όμως επειδή η Βρετανία πάει προς δημοψήφισμα για την ΕΕ, φοβάμαι μήπως οι εταίροι αποφασίσουν να θυσιασουν το κακομαθημενο και πιο χρεωμενο παιδί της Ευρώπης προς παραδειγματισμο για την απόφαση στο δημοψήφισμα ενός εκ των μεγαλύτερων κρατών του πλανήτη . Μακάρι να μην είναι έτσι όμως αν υπάρχει έστω και μια μικρή πιθανότητα ο Θεός να μας βοηθήσει. Γι αυτό γρήγορα κύριε Τσιπρα μου, γρήγορα.
Απάντηση
Ανακατωσούρης09/05/201515:35Αλέξη συγχαρητήρια. Μαζί με το Γιωργάκη θα είστε οι δύο Έλληνες πρωθυπουργοί που βαρέσατε κανόνι μεταπολεμικά. Και σ'ανώτερα παληκάρι μου. Α! Και κοίτα να κρατάς γερά τις κόκκινες γραμμές μη σου φύγουν. Γιατί με αυτές θα πρέπει να τασεις τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Και φυσικά μην ξεχάσεις να περάσεις να χαιρετήσεις, έστω και για λίγο, από το φεστιβάλ της μαστούρας στο Σύνταγμα.
Απάντηση
ΑΚΗΣ09/05/201515:29Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή του ΥΠΕΘΑ : Φέτος συνταξιοδοτεί εκατοντάδες στρατιωτικούς σε ηλικίες 47, 48. 50 και 51 ετών, εδώ και στις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου οι σοφοί Στρατηγοί έστειλαν στη σύνταξη δεκάδες στρατιωτικούς με το ζόρι σε ηλικίες 48 έως 50 ετών. Έτσι το ΥΠΕΘΑ κλέβει τις συντάξεις των 60άρηδων και των 80άρηδων.
Απάντηση
@it09/05/201515:18συριζοκουνελακια ειναι το σωστο. γιατι οπου ναναι το πνιγουν το κουνελι.
Απάντηση
rt09/05/201514:41τετελεσται συριζοανελακια
Απάντηση
ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ09/05/201514:26Στους βορειοκορεάτες-υδατάνθραες.. Ο Κατρούγκαλος 12% και τα δημόσια λαμόγια θα τα φάνε στο τέλος..Και ο Άνεργος του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, θα κληθεί να ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ τον λογαριασμό.
Απάντηση
δημητρης09/05/201514:02ειναι δυσκολο με κουμουνιστικη κυβερνηση να παραμεινουμε στην ευρωπη.................αν θελει ο τσιπρας να παραμεινουμε στην ευρωπη πρεπει να δειωξει τον λαφαζανη και την ομαδα του η αλιος να παει σε εκλογες με το συνθημα νικη του συριζα=εξοδο απο την ευρωπη......................αλλη λυση δεν υπαρχει!!!
Απάντηση
αριστερα09/05/201514:00χα,χα,χα, ...τσιπρα ελπίδα τους, ''πιδα τους-πιδα τους''...χα,χα,....φοβερες οι δεσμευσεις του μερκελιστη,τσιπρανδρεου...χα,χα,....βάλε τσίπρα φορους στο βόδια, τώρα που εχεις νωπή λαϊκη εντολή.....χα,χα, ...άλωστε γιατι να το κρύψωμεν ?? ο ''ερωτας με την μέρκελ και τα μέλια '' ,απαιτούν θυσία απο τους ''χαχολους, νοικοκυραίους '' ,που πίστεψαν τον νέο κωλοτούμπα μερκελιστη τσιπρανδρεου....χα,χα, δωσε πόνο αλέξη στα ''νουμερα 36,5% συριζαίους'' που σε ψήφισαν....χα,χα,χα,...όλοι οι άλλοι που ξεραμε τι''δοσιλογος είσαι'' και ποιούς υπηρετείς,...ήδη περασαμε στο κίνημα δεν πληρώνω, ''εμφια, φορους ,φπα,διόδια, τράπεζες''...χα,χα,χα, νούμερα συριζαίοι να δω απο που θα φύγετε,...με τι μούτρα θα κυκλοφοράτε(χα,χα, ειναι μακρια και οι απόκριες),.........
Απάντηση
Καραγκιοζη09/05/201517:12Δεν πειραζει ολοι μαζι θα πατε για συσσιτιο. Η βλακια σε ολο της το μεγαλειο
Απάντηση
Περα-Δωθε09/05/201513:30Την μια μερα ολα "βαινουν καλως" και ειναι θετικα, την αλλη αρχιζει παλι το αγχος: τι να πστεξει τελικα ο Ελληνικος λαος; Μηπως οι συμφωνιες εχουν ηδη γινει αλλα επειδη ειναι δυσκολοι οι οροι γινεται ενα επικοινωνιακο παιχνιδι, στυλ "cliffhanger";
Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου