Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Αυτή είναι η πρόταση Γιούνκερ για μέτρα 5 δισ. ευρώ ώστε να κλείσει η συμφωνία

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΧΕΔΙΟ
Αυτή είναι η πρόταση Γιούνκερ για μέτρα 5 δισ. ευρώ ώστε να κλείσει η συμφωνία
Υπό τον τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα», όλοι οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις έλαβαν το μεσημέρι της Δευτέρας ένα πολυσέλιδο κείμενο, που έχει ως στόχο Αθήνα και Ευρωπαίοι εταίροι να καταλήξουν σε συμφωνία.
Σύμφωνα με το κείμενο, την ύπαρξη του οποίου γνωστοποίησε «Το Βήμα». τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο και στη συνέχεια να υπάρξει συνολική συμφωνία ως το φθινόπωρο.

Μια πρώτη εκτίμηση των μέτρων που προτείνονται δείχνει ότι γίνεται μια προσπάθεια συγκερασμού των ελληνικών θέσεων και αυτής των δανειστών. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που κινούνται πέραν των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει η κυβέρνηση και είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση να περάσουν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά κύριο λόγο, αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αυτή είναι η πρόταση Γιούνκερ για μέτρα 5 δισ. ευρώ ώστε να κλείσει η συμφωνία
Μέτρα όπως η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση εκ νέου της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύηης για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, οι τρεις συντελεστές στον ΦΠΑ είναι επώδυνα μέτρα που θα προκαλέσουν αναταράξεις.
Στα θετικά η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος και 2% του χρόνου καθώς και η μετάθεση των διαπραγματεύσεων για ασφαλιστικό και εργασιακά με μια σιωπηρή συμφωνία για να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.
Επίσης, προτείνεται η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, να μην πληρώσει το Ταμείο τα χρήματα που οφείλονται στην Ελλάδα και προφανώς να καλυφθούν από ΕΕ και ΕΚΤ.
Το κείμενο της Κομισιόν φέρται να έχει ήδη παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους άλλους θεσμούς (ΕΚΤ και ΔΝΤ). Εκτιμάται δε ότι τις επόμενες ημέρες - αν όχι ώρες όπως σημειώνει «Το Βήμα» - αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Ως πρώτη προϋπόθεση φέρεται η λήψη (με την έννοια της νομοθέτησης) των συμφωνηθέντων μέτρων, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.
Ως δεύτερη προϋπόθεση φέρεται η εφαρμογή των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών για την οικονομία, που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, μέσα στο φθινόπωρο.
Στο κείμενο προσδιορίζονται ως εξής και οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018:
 
-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
 
Τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016, που περιγράφονται στην πρώτη λίστα είναι:
 
-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.
 
-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα
 
-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος
 
-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
 
-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωποαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.
 
-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της
 
-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.
 
-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».
 
Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο περιλαμβάνονται και ενστάσεις εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες σχετίζονται με τα εξής: Η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον. Υπογραμμίζεται δε, η εκτίμηση των Ευρωπαίων ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις του και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.
 
Η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:
 
- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.
 
- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και
 
- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου