Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Διαφωνεί για πρώτη φορά η πλειονότητα των πολιτών με τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης

Αρνητική είναι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η άποψη των πολιτών για τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν ότι, δεδομένων των συνθηκών, θα πρέπει να μετριαστούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις προκειμένου να οδηγηθούμε σε συμφωνία με τους εταίρους.

Το ποσοστό αυτό μάλιστα αγγίζει το 61%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα «αν εσείς προσωπικά εκτιμάτε ότι η ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης είναι η σωστή», το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει «ναι», το 41% δηλώνει «όχι», ενώ η απάντηση «δεν είναι σταθερή, συνεπώς κάποτε είναι καλή και κάποτε λανθασμένη» συγκεντρώνει το 16,5%. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ», δηλώνει το 7,5%.

Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, οπότε το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.

Στο ερώτημα αν «πιστεύεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της εξαγγελιών ή να μετριάσει τις υποσχέσεις της δεδομένων των συνθηκών», το 61% των ερωτηθέντων απαντά ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένων των συνθηκών», ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. «Δεν ξέρω, δεν απαντώ» δηλώνει το 4%.

Ανάλογα είναι τα ποσοστά και στο ερώτημα εάν «από την εικόνα που έχετε σχηματίσει μέχρι σήμερα θα λέγατε πως η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των προεκλογικών της υποσχέσεων;». Το 39% απαντά «ναι», το 56% «όχι», και «δεν ξέρω, δεν απαντώ» το 5%.

Διχασμένοι για το δημοψήφισμα 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα που σχετίζεται με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος και το οποίο διατυπώνεται ως εξής: «Ας υποθέσουμε πως η κυβέρνηση φτάνει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους που όμως περιέχει μέτρα τα οποία δεν κινούνται στο πλαίσιο των προεκλογικών της εξαγγελιών. Εσείς τι από τα παρακάτω πιστεύετε πως πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;»

Το 30% εκτιμά πως θα πρέπει να φέρει τη συμφωνία αυτή προς ψήφιση στη Βουλή, το 28% υποστηρίζει πως πρέπει να γίνει δημοψήφισμα, το 6% απαντά πως πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, το 27% λέει πως πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και το 8,5% δηλώνει «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου βουλευτικών εκλογών, η δημοσκόπηση δείχνει διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36,5%, η ΝΔ 15,5%, η Χρυσή Αυγή 6%, το Ποτάμι 6%, το ΚΚΕ 4%, οι ΑΝΕΛ 3%, το ΠΑΣΟΚ 3% και κάποιο «άλλο κόμμα» 7,5%, ενώ «δεν ξέρω, δεν απαντώ» δηλώνει το 18,5%.

Πέφτει η δημοτικότητα Τσίπρα

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού συνεχίζει την πτωτική της πορεία μετεκλογικά και πλέον βρίσκεται στο 50%, από το 70% του Μαρτίου. Δεύτερος δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Πάνος Καμμένος, με 25%, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στο 15,5%.

Συγκεκριμένα, για τον Αλέξη Τσίπρα το 36% έχει θετική γνώμη, το 14% έχει πολύ θετική γνώμη, το 16,5% έχει αρνητική γνώμη και το 9,5% πολύ αρνητική.

Για τον Αντώνη Σαμαρά το 13,5% έχει θετική γνώμη, το 2% πολύ θετική, το 40% αρνητική, το 21,5% πολύ αρνητική.

Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο το 4,5% έχει θετική γνώμη, το 2% πολύ θετική γνώμη, το 30,5% αρνητική και το 50,5% πολύ αρνητική.

Για τον Σταύρο Θεοδωράκη το 21% έχει θετική γνώμη, το 1,5% πολύ θετική, το 24,5% αρνητική και το 17,5% πολύ αρνητική.

Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα το 14% έχει θετική γνώμη, το 2,% πολύ θετική, το 35,5% αρνητική και το 10,5% πολύ αρνητική.

Για τον Πάνο Καμμένο το 22,5% έχει θετική γνώμη, το 3% πολύ θετική, το 31% αρνητική και το 16% πολύ αρνητική.

Για τον Βαγγέλη Βενιζέλο το 12,5% έχει θετική γνώμη, το 1% πολύ θετική, το 37% αρνητική και το 32% πολύ αρνητική.

Για τον περιορισμό Βαρουφάκη

Στο ερώτημα αν ο περιορισμός του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διαπραγμάτευση, έκανε καλή ή κακή εντύπωση, το 51,5% απαντά «κακή», το 36% «καλή», ενώ η απάντηση «δεν ξέρω, δεν απαντώ» συγκεντρώνει ποσοστό 12,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου