Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Σαμαράς: Η ζημιά για την χώρα έχει γίνει ήδη

Σαμαράς: Η ζημιά για την χώρα έχει γίνει ήδη
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως ο πρωθυπουργός «είναι παγιδευμένος σε ιδεοληψίες και σε προεκλογικά ψέματα»«Μεγάλη συμφωνία» για την αλλαγή πολιτικής όσο υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και το νέο μνημόνιο, πρότεινε ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.


    Υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει «ιστορική ευθύνη να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει», ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της συνεννόησης και θα ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση.
    «Αλλά είμαστε αντιπολίτευση, δεν είμαστε δεκανίκι μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δικούς της, αλλά επιμένει να σέρνει τη χώρα στα βράχια», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και είμαστε πάνω από όλα φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη, που πιστεύει στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Όχι στο μεγάλο κράτος και στην αναδιανομή δανεικών».

    Όπως εξήγησε, από την επομένη των εκλογών η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές. «Όμως, αυτή η κυβέρνηση, όλοι το έχουν καταλάβει, έχει έναν πρωθυπουργό παγιδευμένο σε ιδεοληψίες και εσωκομματικές ισορροπίες. Και το χειρότερο, σε μία σειρά, δυστυχώς, πολύ μεγάλων προεκλογικών ψεμάτων. Γι’  αυτό και ξοδεύει πολύτιμο χρόνο, που σήμερα δεν υπάρχει», συνέχισε για να υπογραμμίσει ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει… χθες».

     Σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε: «Οι ιδεοληψίες μιας κλειστής κομματικής ομάδας δεν μπορούν να μπουν πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας». Και συμπλήρωσε: «Αν κατανοεί την ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης που θα τον βοηθούσε να ξεπεράσει τις αντιστάσεις όσων ζουν σε ένα ξεπερασμένο κομματικό μικρόκοσμο, εμείς δεν θα κλείσουμε την πόρτα. Θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον. Εμείς δεν κάναμε ποτέ και δεν θα κάνουμε τα ίδια, δεν είμαστε στείρα αντιπολίτευση».

Ο τέως πρωθυπουργός, ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι συνιστά «ολέθριο λάθος η φοροεπιδρομή που λέγεται ότι ετοιμάζουν, η ύφεση που λέγεται ότι φέρνουν και το κομματικό κράτος που σίγουρα φαίνεται ότι οικοδομούν».  

Επιμένοντας συναινετικά, δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι έτοιμοι να συνεργαστούν «με όλες τις δυνάμεις που θέλουν, την ύστατη στιγμή, να εμποδίσουν αυτό που φαίνεται να έρχεται ως καταστροφή». Και συνέχισε: «Κάνω έκκληση, λοιπόν, από εδώ, για τη μεγάλη αυτή συνεννόηση που είναι ακόμα εφικτή. Για τη σωτηρία της χώρας, που είναι ακόμα εφικτή. Για την αλλαγή πολιτικής, που είναι ακόμα εφικτή. Και απαραίτητη περισσότερο από ποτέ».
«Αλλά ζητώ», πρόσθεσε, «τη “μεγάλη συνεννόηση” για να αλλάξει η χώρα πολιτική. Όχι για να στηρίξουμε την τωρινή πολιτική που μας έχει φέρει σε αυτό το αδιέξοδο. Κάνω έκκληση για να αλλάξουμε πολιτική όλοι μαζί. Όχι για να παραμείνουμε στα αδιέξοδα που δεν πείθουν πια απολύτως κανένα».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας: «Μικροπολιτική μπορούν να κάνει ο καθένας, κάθε στιγμή. Υπέρβαση μπορούν να κάνουν λίγοι και μόνο στις πιο κρίσιμες στιγμές ενός Έθνους. Αυτή η κρίσιμη στιγμή που ζούμε σήμερα είναι η ώρα της υπέρβασης. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Και άλλη επιλογή, πιστεύω, για τη χώρα δεν υπάρχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου