Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Τσίπρας: «Είμαστε διατεθειμένοι για συμβιβασμούς, αρκεί η συμφωνία να περιλαμβάνει ανάπτυξη και όχι νέα μέτρα»

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
  • «Κάποιες δυνάμεις δεν θέλουν συμφωνία»
«Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία. Έχουν στα συρτάρια τους διχαστικά σχέδια για την Ευρώπη» κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «διατηρώ την ελπίδα ότι στους θεσμούς και στην ευρωζώνη έχουν επικρατήσει οι σώφρονες φωνές».

«Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς με τους εταίρους» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία θα πρέπει να επιλύει το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας».

«Προϋπόθεση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου. Συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη. Συμφωνία που δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι έχουμε αποδείξει έμπρακτα ότι εργαζόμαστε με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ. ευρώ».

«Βασικός διαπραγματευτικός στόχος είναι η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
  • Αναπτυξιακή Τράπεζα και «κόκκινα» δάνεια
«Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης. Πρώτη προτεραιότητα είναι η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Επίσης θα υπάρξει πρωτοβουλία για μακρόπνοη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη. Σύντομα αναμένεται η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών (BRICS)», είπε, ακόμη, ο Πρωθυπουργός.

«Οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για τα "κόκκινα" δάνεια θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

  • «Η έλλειψη ρευστότητας είναι τακτική των εταίρων»

«Δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων. Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις» ανέφερε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση η επίτευξη συμφωνίας.

«Τότε θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα μπροστά, αφήνοντας πίσω την λιτότητα και περνώντας σε έναν "ενάρετο κύκλο" ανάπτυξης», συμπλήρωσε.
  • Εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο
«Το θέμα για όλους μας είναι η επεξεργασία εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού ζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό. Δεύτερο πλεονέκτημα είναι οι φυσικοί πόροι της χώρας, τρίτον η γεωπολιτική θέση της χώρας, ο ενεργειακός κόμβος και ο τουρισμός».

«Η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου. Απαραίτητη η συστράτευσή σας στον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της οικονομίας που υπονόμευσαν την πορεία και το μέλλον της χώρας που βγήκαν στην επιφάνεια με το ξέσπασμα της κρίσης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Κατά τη διάρκεια της μνημονιακής πενταετίας τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δεν επιλύθηκαν αλλά επιδεινώθηκαν.
Το κυριότερο πρόβλημα αφορά την λειτουργία και τις δομές της Δημόσιας Διοίκησης: Αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού, επικάλυψη αρμοδιοτήτων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Κύριος στόχος της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης είναι να ασχοληθεί με την βελτίωση των παθογενειών χωρίς μειώσεις μισθών και προσωπικού».

Οι προτεραιότητες

«Πρώτος άξονας ο νέος οργανισμός των υπουργείων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Δεύτερος άξονας η απλοποίηση των διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.

» Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, αιτούμενο του επιχειρηματικού κόσμου και όλων των πολιτών.

» Απλοποίηση φορολογικού συστήματος και φορολογικών διαδικασιών.

» Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.

» Αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς.

» Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης πολιτικής και διοικητικής.

«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αναπτυξιακά και γεωπολιτικά. Όχι μόνο αδράχνοντας τις ευκαιρίες. αλλά δημιουργώντας και νέες. Στο τέλος όλοι και όλες θα κριθούμε από το αποτέλεσμα» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου