Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Στάση αναμονής από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
Στάση αναμονής κρατούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι οι απαιτήσεις των δανειστών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, καθώς αναμένουν την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας.
<p>  Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης</p>
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Φίλης
Οι επόμενες μέρες κρίνονται ως καθοριστικές για την έκβαση της διαπραγμάτευσης ενώ την ίδια χρονική στιγμή συνεχίζεται η... εσωκομματική διαβούλευση και εν όψει της σύγκλησης των οργάνων του κόμματος.
Την ίδια χρονική, κρίσιμη, στιγμή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος επαναφέρουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αν οι δανειστές στείλουν τελεσίγραφα.

Ο κ. Φίλης μιλώντας στο Mega άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το» αυτό θα είναι και το αντικείμενο του δημοψηφίσματος, καθώς η κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική.

Στελέχη του κόμματος, στον απόηχο της τελευταίας «θερμής» κοινής συνεδρίασης της ΠΓ και του προεδρείου της Κ.Ο. αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ενστάσεις αλλά και αντιρρήσεις για το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας με τους δανειστές, όπως η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», αλλά και στο εσωτερικό της πλειοψηφίας του κόμματος.
  • Εσωτερική δημοκρατία
Πάντως, χθες, η πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε ότι οι απόπειρες να εμφανίσουν ως καπετανάτα τις συνθέσεις ή τις αντιθέσεις δεν θα κλονίσουν την εσωτερική δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη προφανώς στις διαρροές για τη συζήτηση στην ΠΓ του κόμματος.
«Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν ο συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα», είπε χαρακτηριστικά.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αναφορά της ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου «είναι ένα ανακοινωθέν του Eurogroup που δεν έχει και καμία θεσμική υπόσταση».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ, σημείωσε ότι «σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο είναι λογικό να υπάρχουν έντονες συζητήσεις για την τακτική μας, αλλά και ερωτηματικά σε σχέση με τα όρια ενός έντιμου συμβιβασμού που θα αντιστοιχείται με το πολιτικό μας σχέδιο, το οποίο είναι σαφές για τον τερματισμό της λιτότητας».

Ολες οι ενστάσεις από στελέχη του κόμματος εστιάζονται πάντως στην πεποίθηση ότι οι δανειστές δεν είναι ειλικρινείς καθώς επιδιώκουν τον... εξευτελισμό της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι και στην πλειοψηφία του κόμματος ωριμάζουν απόψεις ακόμη και για... ρήξη επισημαίνοντας ότι «η συνθηκολόγηση δεν αποτελεί λύση ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε για τον λαό».

Στο ίδιο σχεδόν κλίμα καταγράφονται θέσεις όπως ότι «χωρίς επεξεργασμένο σχέδιο για το σενάριο της ρήξης, σε κάθε τελεσίγραφο η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη στιγμή, θα οδηγείται σε υποχώρηση». Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τη σύγκληση της ΚΕ η οποία είναι πιθανόν να διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ, ΕΘΝΟΣ, 18/05/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου