Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Κομισιόν: Οι συζητήσεις στη σύνοδο Κορυφής δεν υποκαθιστούν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις

  • «Έχουμε ακόμη δρόμο για τη γεφύρωση των διαφορών»
Κομισιόν: Οι συζητήσεις στη σύνοδο Κορυφής δεν υποκαθιστούν τις τεχνικές διαπραγματεύσεις

Δεν βλέπει πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας η Κομισιόν - Σημείο αναφοράς η δήλωση του Eurogroup για τη σημασία των τεχνικών διαπραγματεύσεων, τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς

Συγκρατημένη φαίνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θέσεις της για την πορεία των διαπραγματεύσεων τονίζοντας, ότι οι πολιτικές επαφές που αναμένεται να εξελιχθούν την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας, δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν την σημασία των τεχνικών διαπραγματεύσεων.

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας θα μεταβούν οι ηγέτες της Ευρώπης, μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι, τους Επίτροπους Γιοχάνες Χαν (διεύρυνση) και Σεσίλια Μάλστρομ (εμπόριο),  Βαλντίς Ντομπρόβσκις (Ευρώ και Κοινωνικός διάλογος) και τέλος τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής έχει χαρακτηριστεί ως μια ευκαιρία για πολιτική «λύση πακέτο», καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως κρατάει χαμηλά τον πήχη ως προς τη σημασία των πολιτικών επαφών στη Ρίγα στη πορεία των διαπραγματεύσεων και στο κατά πόσο υπάρχει περιθώριο κάποιας πολιτικής λύσης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε πως οι επαφές στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής δεν μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο των τεχνικών διαπραγματεύσεων δηλώνοντας πως:

«Θα υπάρξει μια συγκέντρωση ηγετών για δύο ημέρες στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επαφών ανάμεσα τους. Η δήλωση τους όμως (του προηγούμενου Eurogroup) για τη σημασία των τεχνικών διαπραγματεύσεων αποτελεί και το σημείο αναφοράς».

Από την πλευρά του, ερωτηθείς για τη γνώμη της Επιτροπής ως προς τη πορεία των διαβουλεύσεων του Brussels Group, ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «όπως τόνισε και το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα κενά στη διαπραγμάτευση».

Επαναλαμβάνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την πρόσφατη αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κάλεσε για επιτάχυνση του ρυθμού διαπραγματεύσεων με σκοπό να βρεθεί μια επιτυχημένη λύση σύντομα.

Ως προς τις διεργασίες του Brussels Group, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως «οι επαφές συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα», σημειώνοντας ότι αν και η ελληνική ομάδα δεν έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως δεν έχει καμία σημασία ο τρόπος επαφής των εμπλεκόμενων του Brussels Group. Όπως τονίζουν, είτε οι διαπραγματεύσεις εκτελούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε από τηλέφωνο ή  με φυσική παρουσία, η ουσία παραμένει η ίδια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι στο χέρι της ελληνικής πλευράς να αποφασίσει πόσο σύντομα θέλει να υπάρξει λύση. Τέλος, διαψεύδουν τις πληροφορίες πιθανού τελεσιγράφου («take it or leave it») από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζάν Κλόντ Γιούνκερ, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ όπως ξέρετε έχει εμπλακεί προσωπικά σε αυτή τη διαδικασία  και μαζί με τον αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Πιέρ Μοσκοβισί η Επιτροπή εργάζεται προς την πλευρά των διαπραγματεύσεων και προσπαθεί να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης. Οτιδήποτε συμβεί στη Ρίγα αλλά και η αλληλογραφία του προέδρου Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό Τσίπρα παραμένει μεταξύ τους και δεν δημοσιοποιείται», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου