Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

«Μακριά ακόμη από τελική συμφωνία»

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,08/05/2015
Χαμηλά θέτουν οι Βρυξέλλες τον πήχη για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς όπως τόνισε την Παρασκευή, Ευρωπαίος αξιωματούχος «οι υπουργοί απλά θα αποτιμήσουν την κατάσταση βασιζόμενοι στις αναφορές των θεσμών», προσθέτοντας ότι, ενώ η οργάνωση των συζητήσεων έχει βελτιωθεί, «είμαστε ακόμα μακριά από μία τελική συμφωνία». Συγχρόνως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία δήλωση από το Eurogroup που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις συζητήσεις, αλλά σημείωσε «ότι δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά μία αποτίμηση των συζητήσεων».

Θέλοντας να τονίσει τον δρόμο που έχουν ακόμα οι διαπραγματεύσεις ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το 70% του Μνημονίου που δέχεται η Αθήνα και ποιό το 30% που θέλει να αλλάξει, κάτι που αναμενόταν να έχει γίνει από την αρχή των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι αφού έχει βελτιωθεί ο τρόπος και η οργάνωση των συζητήσεων υπάρχει και πρόοδος σε μία σειρά από θέματα αλλά όχι μία τελική συμφωνία σε κανένα από αυτά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν έχει ακόμα ανοίξει η συζήτηση για όλα τα θέματα εις βάθος».
Σε ερώτηση αν αναμένουμε άλλη μία «εκρηκτική Ρίγα» και σε αυτό το Εurogroup, o ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι ο τόνος της  συζήτηση στην Ρίγα εξέπληξε και τον ίδιο, αλλά τελικά η συζήτηση ήταν πιο εποικοδομητική απ’ ότι παρουσιάστηκε σε ορισμένα μέσα καθώς «βοήθησε στην ανασυγκρότηση της διαδικασίας των συζητήσεων». Αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε με χιούμορ, δεν είναι και η πιο  αποτελεσματική αλλά «είναι πολύ καλή για την Aegean Airlines, οπότε και για την Ελλάδα», υπονοώντας ότι η ομάδα Ελλήνων αξιωματούχων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες είναι μεγάλη.
Στο θέμα της ρευστότητας δεν ήθελε να αναφερθεί, ωστόσο εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εκπληρώσει τις ερχόμενες δανειακές της υποχρεώσεις με ευκολία.
Τέλος, όσον αφορά το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, αν υπάρχει μία θετική δήλωση του Εurogroup την Δευτέρα, υπογράμμισε ότι γι αυτό θα αποφανθεί το διοικητικό συμβουλίο της ΕΚΤ και όχι του Εurogroup .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου