Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι θέμα ταμπού η ελάφρυνση του χρέους

  • ΔΙΧΩΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 
Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι θέμα ταμπού η ελάφρυνση του χρέους

Από πολιτικής άποψης, η προθεσμία που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο τα όποια σοβαρά προβλήματα ρευστότητας μπορεί να θέσουν από μόνα τους, άλλες προθεσμίες, δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde», επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οριστική συμφωνία Αθήνας-πιστωτών την Δευτέρα, 11 Μαϊου και σημειώνοντας ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν αποτελεί «ταμπού».

«Από πολιτικής άποψης, η μόνη προθεσμία είναι τέλη Ιουνίου όταν λήγει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει (άλλη) προθεσμία αν προκύψουν πολύ σοβαρά προβλήματα ρευστότητας για την Αθήνα» δηλώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να τρέφουμε ελπίδες για συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα, αλλά τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία σύντομα και ότι «ουδείς συζητά άλλο σενάριο από το να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα για ένα οικονομικά ανεξάρτητο μέλλον εντός της Ευρωζώνης».

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ και σημειώνει:

«Στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είχαμε πει πως, αν η Αθήνα εκπλήρωνε όλες τις δεσμεύσεις της, τελείωνε το πρόγραμμα και το χρέος της εξακολουθούσε να μην φαίνεται βιώσιμο, θα έπρεπε να προχωρήσουμε περισσότερο. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι ταμπού. Το μοναδικό πράγμα που είναι πολιτικά αδύνατο είναι η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του (περίπου 320 δισ. ευρώ). Όμως η συζήτηση αυτή για το χρέος δεν θα γίνει παρά μόνον όταν θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα».

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν είχε δηλώσει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης οφείλουν να βρουν μία λύση για την ελληνική κρίση χρέους, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην νομισματική ένωση και ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης με τους πιστωτές.

  • Διαβάστε ακόμη:
Σαπέν: Θα βρούμε λύση για την Ελλάδα, η χώρα ανήκει στην ευρωζώνη
Γιούνκερ: Αν έλεγα ότι το Grexit είναι επιλογή, τι θα συνέβαινε στις χρηματαγορές;
Κομισιόν: Οι συζητήσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν το σαββατοκύριακο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου