Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις διαπραγματεύσεις

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις διαπραγματεύσεις
Την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για "κούρεμα" του χρέους σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός Τύπος.
Η Die Welt έχει δημοσίευμα με τίτλο "Το ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαφωνίες μεταξύ των Ελλήνων και των πιστωτών τους", στο οποίο αναφέρεται ότι το ΔΝΤ ζήτησε ξεκάθαρα από τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας είτε να εφαρμοστεί σκληρή πολιτική μεταρρυθμίσεων είτε να προχωρήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη κύκλους της ΕΕ σημειώνει ότι κατά τη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα το ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να επιβάλουν στην Αθήνα ένα πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι ή δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τις απαιτήσεις τους στην Αθήνα, τότε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω μιας μείωσης του χρέους. Αλλά αυτό, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους απ' τις διαπραγματεύσεις, δεν το επιθυμεί κανένα μέλος του Eurogroup.

"Αθήνα: φταίνε η ΕΕ και το ΔΝΤ" είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine και αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις κυβερνητικών κύκλων της Ελλάδας, σύμφωνα με τους οποίους οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ εγείρουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. Η εφημερίδα επισημαίνει και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της έως τη Δευτέρα, ημέρα που θα διεξαχθεί το Eurogroup.

Από την πλευρά της η Suddeutsche Zeitung έχει άρθρο με τίτλο "Και όμως δεν θα υπάρξει μείωση του χρέους για την Αθήνα", στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Βολ. Σόιμπλε διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας.

Στο Bloomberg δημοσίευμα με τίτλο "Η Ελλάδα επιτίθεται στους πιστωτές καθώς η ΕΚΤ μελετά το επόμενο βήμα", επισημαίνεται ότι η Αθήνα περιμένει σήμερα τα όποια καλά νέα από τη Φρανκφούρτη, και την κρίσιμη συνεδρίαση του Διευθυντηρίου της Κεντρικής Τράπεζας με θέμα την αύξηση του ΕLA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η γερμανική εφημερίδα Bild ασχολείται μεταξύ άλλων και με τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Αθήνα στο Eurogroup. "Ο Τσίπρας ορμάει στους πάμπλουτους", γράφει η εφημερίδα αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μεταξύ άλλων την επιβολή ειδικού τέλους στις 500 πλουσιότερες οικογένειες της χώρας.

Τον μύθο του Σίσυφου χρησιμοποιεί η βρετανική Telegaph για να εξηγήσει το σύγχρονο μαρτύριο της Ελλάδας. "Η φαινομενικά αέναη οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει κάτι το σισύφειο. Στο επίκεντρο αυτής της κρίσης υπάρχει μια κεντρική ανεντιμότητα: ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση αν μείνει στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που τα μέλη της έχουν εκμηδενίσει την οικονομία της."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου