Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Κυβέρνηση: Αδιέξοδο - Οι δανειστές βάζουν παντού «κόκκινες γραμμές»

  • Δραματικό non paper του Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις
Κυβέρνηση: Αδιέξοδο - Οι δανειστές βάζουν παντού «κόκκινες γραμμές»

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός» λένε συνεργάτες του Τσίπρα - Προειδοποιούν για «υψηλούς κινδύνους», επιρρίπτουν την ευθύνη αποκλειστικά στους θεσμούς, δεν καταθέτουν το πολυνομοσχέδιο και βάζουν στόχο να «βγούμε στις αγορές μετά τον Ιούνιο»- Το ΔΝΤ έχει «κόκκινες γραμμές» σε συνταξιοδοτικό, εργασιακά και η Κομισιόν στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μη διαγραφή χρέους

«Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά» επισημαίνεται σε non paper που εκδόθηκε πριν από λίγα λεπτά από το Μέγαρο Μαξίμου και προστίθεται: «Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

Επιρρίπτοντας στους δανειστές την ευθύνη του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός» και σε δραματικούς τόνους προειδοποιεί ότι δημιουργούνται εμπόδια και υψηλοί κίνδυνοι, τους οποίους όμως αποφεύγει να προσδιορίσει...

Το Μέγαρο Μαξίμου επιρρίπτει την ευθύνη του αδιεξόδου αποκλειστικά στους θεσμούς και προαναγγέλει ότι δεν θα φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

Με το non paper σηματοδοτείται μια δραματική αλλαγή το κλίμα των διαπραγματεύσεων. Ενώ μέχρι πριν λίγες ώρες στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι ετοιμάζουν το πολυνομοσχέδιο με μια σειρά μέτρα για κατάθεση στη Βουλή προκειμένου να διαμορφωθεί το υπόστρωμα εκείνο που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επίτευξη συμβιβαστικής λύσης με τους δανειστές, τώρα λένε ότι οι δανειστές θέτουν κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν].

«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους» επισημαίνεται στo non paper της κυβέρνησης.

Κι ενώ στην ανακοίνωση αυτή το πρωθυπουργικό επιτελείο μεταδίδει σήματα πλήρους ασυμφωνίας με τους δανειστές, σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος -αφού συναντήθηκε με τον επίτροπο Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες- δήλωσε ότι διαμορφώνεται το πλαίσιο για μια επιτυχή συνάντηση στο Eurogroup...

Αυτή την ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντάται με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Φρνακφούρτη σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Διαβάστε το σχόλιο της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις:

1. Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

2. Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.
α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

3. Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

4. Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:
α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

5. Στους σημερινούς FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ [άρθρο του Peter Spiegel]. Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας».  Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

6. Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στους εκβιασμούς - Αδιαπραγμάτευτη η εντολή του λαού
Σε κλίμα... ρήξης με τους δανειστές κινείται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωσή της.

Ουσιαστικά, η ΠΓ του κυβερνώντος κόμματος «εξουσιοδοτεί» την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της, καθώς, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

1. Η κυβέρνηση, πιστή στη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη για κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής και της λιτότητας, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία. Υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα ενός λαού να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του.

2. Από τη συμφωνία της 20/2 και έπειτα, οι δανειστές, συνεπικουρούμενοι από μερίδα εγχώριων και ξένων ΜΜΕ, προσπάθησαν να αποδομήσουν το δύσκολο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε και να εκβιάσουν τη νέα κυβέρνηση, ώστε να υλοποιήσει αυτά για τα οποία καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


μαρκ05/05/201521:19ταπεινωστε τους συνταξιουχους. πολυ χαιρομαι. κανενα οικτο. Νοσοκομεια τελος και τωρα τελος και στις συνταξεις στην απληστη γενια που καταληστευει επι 3 δεκαετιες το μελλον μας. 18 χωρες της ευρωζωνης προοδευουν εκτος απο ενα χαμετυπειο που λεγεται ελλαδα. Τωρα και να μου το λογοκρινεις το μυνημα ειναι αδιαφορο. Και εσυ ταπι θα μεινεις. Δηλαδη τι νομιζεις? Οτι στους δημοσιογραφους τα ΑΤΜ θα δινουν ευρω? τελος χρονου!
Απάντηση
nionios05/05/201521:15Είτε ευρώ είτε δραχμή το λένε , πρέπει να κυκλοφορεί στην αγορά μπόλικο. Αν οι δανειστές έχουν σκοπό να στερεύουν την αγορά τότε αυτό δεν είναι οικονομία, ούτε η υπερφορολόγηση του σαμαρά είναι λύση δυστυχώς.
Απάντηση
Ερχονται05/05/201521:15Οι σφαλιάρες πλησιάζουν τους μαθητευόμενους μάγους του Σύριζα.
Απάντηση
ΣΥΡΙΖΩΑ05/05/201521:08ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΟΥΡΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠ ΕΞΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ .ΤΩΡΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ Η ΡΗΞΗ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Η ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ .ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ...ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΙΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ .
Απάντηση
ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ05/05/201521:07ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!!! Υπάρχει τελικά δικαιοσύνη σε αυτόν τον κόσμο.... Ενα κράτος υπερφίαλων αγράμματων τελμπελχανάδων, που είχαν την εντύπωση οτι ο υπόλοιπος πλανήτης θα πληρώνει τις μεγαλοσυντάξεις των ΔΕΚΟ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΡΕΕΙ!!!! Τελευταίο τους κατόρθωμα είναι οτι εμπιστεύτηκαν ένα τσούρμο παρανοικών αριστεροφασιστών πολιτικάντηδων που υποσχέθηκαν οτι θα χορέψουν όλους τους άλλους λαούς στο ταψί για να κάνουν πραγματικότητα τα ψυχοπαθολογικά οράματα της Ζωής, της Ραχήλ, του Λαφαζάνη και των άλλων άχρηστων.... Σε λίγο οι ελληναράδες θα αρχίσουν την ασχολία που έπρεπε να έχουν πάντα.... ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΦΑΝΕ.....
Απάντηση
Μαρία Αρτα 05/05/201521:06Άντε φύγετε ρε ηλίθιοι ! Άι στο διάολο άχρηστοι , σας ψηφίσαμε για καλύτερα και μας διαλύσατε . Αλέξη εισαι αχρηστος !
Απάντηση
Σφυριζα ....05/05/201521:06η ελπηδα ηρθε ..... Syriza, get the f@@k out ......Syriza ..... παρ την Τασια σου και μπρος, αρκετα διαλυσατε δημοκρατικα την Ελλαδα, ο,τιδηποτε αλλο (με εξαιρεση τους προηγουμενους προδοτες), θαναι καλυτερο απο εσας
Απάντηση
Μαρία05/05/201521:06Ωχ Παναγία μου! Να δούμε πότε θα τελειώσει με τον ένα ή άλλο τρόπο αυτό το μαρτύριο και το σφίξιμο στο στομάχι... Κάντε κάτι. Δεν ξέρω τι, αλλά κάντε κάτι οτιδήποτε, να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε!
Απάντηση
Νικος Ξηρος05/05/201521:01Τους ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥΛΟΥΣ πολιτικάντιδες εκ του αποτελέσματος θα έπρεπε να τους είχαν πάρει με τις πέτρες, ας ξεκινήσουμε απ' αυτό. Και έχουμε από την άλλη τον Σύριζα που πάει να βγάλει τα κάστανα απ την φωτιά αλλά να μην έχει καμία στήριξη απο εκείνα τα κόμματα και τον λαό που τους ακολουθεί και που ευθύνονται ουσιαστικά για το χάλι μας, και όχι μόνο δεν στηρίζουν αλλά κριτικάρουν χαιρέκακα στηρίζοντας τους ξένους σε κάθε ευκαιρία. Αυτό δείχνει και την πραγματική μας σήψη ως κοινωνία που αρέσκεται να διασκεδάζει με χρυσές μετριότητες τύπου Ρουβά, Μενεγάκη, Σεφερλή, Μπάολα κλπ.. ενός φαύλου συστήματος μιας περιρρέουσας υποκουλτούρας και έτσι πως να μην μας έχουν του χεριού τους μετά κάτι τύποι σαν τον Σόιμπλε και τον Ντάισεμπλουμ. Όλα μπαίνουν σε μια λογική σειρά...ειδικά όταν το σύνθημα που επικρατεί είναι ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ !!!!!! Έτσι αυτοαναιρείται όποια προσπάθεια διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού...
Απάντηση
Λογική 05/05/201520:59Τα νταουλια Αλέξη βαρα τα νταουλια .... Χαχαχααα ποσο μ
Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου