Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Bloomberg: Γιατί πρέπει να ακουστεί η φωνή του Γ. Βαρουφάκη

  • ΙΣΩΣ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ «GRACCIDENT» 
ΕΘΝΟΣ On Line
10:52 4/5
Την πικρία του για τον παραγκωνισμό του Γ. Βαρουφάκη από τον Αλ. Τσίπρα, εκφράζει με άρθρο γνώμης στο Bloomberg, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, υποστηρίζοντας ότι αξίζει να ακουστεί η φωνή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με το «ασυνήθιστο διαπραγματευτικό στυλ», εκτιμώντας ότι ενδεχομένως ο Γ. Βαρουφάκης να επανέλθει στο προσκήνιο μετά από ένα σοβαρό δημοσιονομικό ατύχημα, αυτή την φορά με διαφορετική αποστολή.
Bloomberg: Γιατί πρέπει να ακουστεί η φωνή του Γ. Βαρουφάκη
«Μπορεί να μην τον έχω συναντήσει, ούτε του έχω μιλήσει, ωστόσο πικράθηκα όταν βγήκε από το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μετά από απόφαση του Αλ. Τσίπρα» λέει για τον Γ. Βαρουφάκη, ο Ελ Εριάν, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έδωσε «νέα πνοή» στις πολύπλοκες διαβουλεύσεις, (...) πιέζοντας για μεγαλύτερο ρεαλισμό και θυμίζοντας ότι «η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν ήταν αποκλειστική ευθύνη της χώρας».

Αυτή η νέα τακτική Βαρουφάκη όχι μόνο δεν εκτιμήθηκε, αλλά προκάλεσε εντάσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και εξηγεί:

«Λόγω του ακαδημαϊκού του παρελθόντος, ο υπουργός Οικονομικών είχε μια τάση για διάλεξη και ανοιχτή αντιπαράθεση...Είναι ανυπόμονος και στην προσπάθειά του να φέρει την μεγάλη λύση, παραμέλησε τα αναγκαία, μικρά βήματα με τα οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη... Αυτό το στυλ ήταν που ανάγκασε τον Αλ. Τσίπρα να τον παραμερήσει...ελλείψει ρευστότητας και καθώς αυξάνονταν η δυσαρέσκεια των ευρωπαίων εταίρων...ο πρωθυπουργός δεν είχε πολλές επιλογές, παρά να προχωρήσει σε μια τέτοια (κατευναστική) κίνηση.

Η μετακίνηση Βαρουφάκη στο παρασκήνιο αυξάνει τις πιθανότητες για την άρση του παγερού αδιεξόδου και την επίτευξη μιας ακόμη συμφωνίας-τσιρώτου που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να τα κουστοβολέψει για λίγο καιρό», γράφει ο Εριάν και προσθέτει:
«Αν αυτό το διάστημα δεν αξιοποιηθεί από τους δανειστές ώστε να γίνει κατανοητό αυτό που επαναλάμβανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ότι οι μεταρρυθμίσεις, όσο τολμηρές και αν είναι, δεν θα πετύχουν χωρίς χαλάρωση της λιτότητας και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενδεχομένως ο Γ. Βαρουφάκης να επιστρέψει.

Αυτή τη φορά όμως με μια διαφορετική αποστολή: να επαναφέρει την τάξη μετά από ένα μεγάλο δημοσιονομικό ατύχημα («Graccident») που θα έκανε σχεδόν αδύνατη την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου