Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

«Επίθεση» Βάιντμαν σε Ντράγκι: Σταμάτα να δίνεις λεφτά στην Ελλάδα μέσω ELA

ΣΚΛΗΡΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ
«Επίθεση» Βάιντμαν σε Ντράγκι: Σταμάτα να δίνεις λεφτά στην Ελλάδα μέσω ELA
Μια κόντρα που διαρκεί αρκετό καιρό, συνεχίζεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt ουσιαστικά επιτέθηκε στον Μ. Ντράγκι για την υπόθεση της Ελλάδας δηλώνοντας ότι είναι απόλυτα αντίθετος στην όποια «χρήση» της ΕΚΤ ως τελικού σωτήρα της ελληνικής οικονομίας.
Τόνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά υποστήριξε ότι δεν μπορεί συνεχώς η ΕΚΤ να προχωρά σε αύξηση του ELA, καθώς «δεν μπορούμε να δίνουμε φθηνά δάνεια σε τράπεζες που είναι αποκλεισμένες από τις αγορές, προκειμένου να αγοράζουν ομόλογα της χώρας τους, η οποία, επίσης, είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Νομίζω ότι αυτό παραβιάζει τους κανόνες της ΕΚΤ».

Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός ότι υπάρχει «πολιτική αντιμετώπιση» των αποφάσεων που λαμβάνει η ΕΚΤ, κάτι που κατά τον ίδιο είναι εντελώς λανθασμένο και απειλεί ακόμη και την ανεξαρτησία της.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες «δεν είναι αρμόδιες για τη σύνθεση της Νομισματικής Ένωσης ή για την παροχή οικονομικής βοήθειας».
Αναφερόμενος στον ρόλο κάθε κεντρικής τράπεζας, ο επικεφαλής της Bundesbank τονίζει ότι πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική επιβάρυνσή της.
«Δεν είμαστε παντοδύναμοι. Με ανησυχεί η αυξάνουσα πολιτικοποίηση των κεντρικών τραπεζών, όπως και οι όλο και μεγαλύτερες προσδοκίες που μας τίθενται. Έτσι απειλούμαστε από μια επικίνδυνα υπερβολική επιβάρυνση των κεντρικών τραπεζών, όχι μόνο υπό την έννοια της δημοκρατικής νομιμοποίησης, αλλά και επειδή δεν θα ήμασταν καν σε θέση να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης», καταλήγει.
Ο επικεφαλής της Bundesbank είπε επίσης ότι το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Βάιντμαν, «η απόφαση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου