Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κήρυξε την έναρξη της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος

Την υποχρέωση και λογιστικού ελέγχου του χρέους - όπως άλλωστε προβλέπεται στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - υπηρετεί η συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, τόνισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής στην Βουλή, οι οποίες και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κήρυξε την έναρξη της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά την ομιλία της, η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής -που υπηρετεί το δικαίωμα στην αλήθεια, το δικαίωμα στην αποτίμηση του χρέους, και το δικαίωμα στη διαγραφή του μέρους του χρέους, που είναι απεχθές, επαχθές, αθέμιτο, παράνομο ή επονείδιστο- υπηρετεί ταυτόχρονα και την υποχρέωση του λογιστικού ελέγχου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, επισήμανε ότι είναι απορίας άξιο πώς μέσα στις τόσες διεθνείς υποχρεώσεις δεν επισημάνθηκε και αυτή, η οποία άλλωστε προβλέπεται και από Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενη σε κείνους που αντιδρούν στην πρωτοβουλία αυτή, η πρόεδρος της Βουλής είπε πως πρόκειται για ένα «κύμα οργής του παλαιοπολιτικού και φαύλου πολιτικού συστήματος και των εκπροσώπων του, που ανέλαβαν να τρομοκρατούν το λαό με φόβητρο το χρέος, αλλά και να προπαγανδίζουν μνημονιακές πολιτικές σκανδαλώδους εξυπηρέτησης δανειστών».

«Από τη διαδικασία της Επιτροπής η κοινωνία, ο λαός, οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Έχουν μόνο να επωφεληθούν. Ταυτόχρονα, έχει να επωφεληθεί η ανθρωπότητα» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσθέτοντας πως δεν είναι τυχαίο που τα ζητήματα χρέους τίθενται στην ατζέντα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ως προς τις εργασίες της Επιτροπής, η πρόεδρος ενημέρωσε πως ξεκινά η διαδικασία οριστικοποίησης της μεθοδολογίας, της στρατηγικής και συλλογής στοιχείων που βρίσκονται όχι μόνο στα υπουργεία και στην διάθεση κρατικών και κυβερνητικών ή ανεξάρτητων αρχών, αλλά και στοιχείων που μπορεί να βρίσκονται σε δημόσιους διεθνείς οργανισμούς και όργανα, καθώς επίσης και συλλογής μαρτυριών.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Επιτροπή για το Χρέος θα τροφοδοτείται με στοιχεία και από την Εξεταστική για το Μνημόνιο και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που ανασύρει τις υποθέσεις για την Siemens και την Λίστα Λαγκάρντ.

Υπάρχουν στοιχεία για το επαχθές του χρέους, ανέφερε ο Ερίκ Τουσέν.
Παίρνοντας τον λόγο ο επιστημονικός συντονιστής της επιτροπής, ενημέρωσε ότι υπάρχουν σοβαρά τεκμήρια ανωμαλιών, έλλειψης νομιμότητας, μη βιωσιμότητας και επαχθούς χαρακτήρα του χρέους που αξιώνεται από την Ελλάδα. Διευκρίνισε δε, πως αυτός ο λογιστικός έλεγχος θα χρησιμεύσει στο να κατανοήσουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, αυτόν τον χαρακτήρα επαχθούς χρέους που ζητείται από την Ελλάδα.

«Πρέπει να δώσουμε, λοιπόν, τα επιχειρήματα στην ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις και να απομειώσει, να εκριζώσει το χρέος» τόνισε ο Βέλγος σύμβουλος, επισημαίνοντας πως περαιτέρω πρέπει να βοηθηθεί η Δικαιοσύνη «να προχωρήσει σε δικαστικές διώξεις για οποιοδήποτε καταδικαστέο πλημμέλημα ή και για πράξεις απάτης» κι επίσης η νομοθετική εξουσία να μπορεί να ψηφίσει νόμους για τη μείωση ή για να θέσει εμπόδιο στο να υπάρξει στο μέλλον ξανά μια τέτοια διαδικασία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου