Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σόιμπλε: Σε λάθος κατεύθυνση η Ελλάδα

  • «Οι Έλληνες υπουργοί θέλουν να μιλούν μόνο με υπουργούς και όχι με τεχνικά κλιμάκια»
Σόιμπλε: Σε λάθος κατεύθυνση η Ελλάδα

O Γερμανός ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο του Ecofin διευκρίνισε ότι η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα «δεν χαιρετίζει την πρόοδο στην ουσία των διαπραγματεύσεων, αλλά την πρόοδο στη διαδικασία»

Στο κλίμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής πλευρά και των «θεσμών» αναφέρθηκε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Συμβουλίου Ecofin, o κ. Σόιμπλε ανέφερε πως «η ατμόσφαιρα έχει γίνει καλύτερη» όσον αφορά στις συνομιλίες, ωστόσο προσέθεσε πως «δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την ουσία». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ακόμη ότι η χθεσινή δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα δεν χαιρετίζει την πρόοδο στην ουσία των διαπραγματεύσεων, αλλά την πρόοδο στη διαδικασία.

Έσπευσε μάλιστα να σημειώσει πως «η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αθήνας και «θεσμών», ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι έχει σπαταληθεί πολύς χρόνος, χωρίς να έχει γίνει τίποτα.

Παρατήρησε, δε, ότι συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί θέλουν να μιλούν μόνο με υπουργούς και όχι με τεχνικά κλιμάκια.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόοδο που διαπιστώθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση διόρθωσε απλώς ένα πισωγύρισμα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκταμίευσης σε μικρές δόσεις,των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα είπε ότι αν το Eurogroup αποφάσιζε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να ζητήσει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει μέσα στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα» συμπλήρωσε -μεταξύ άλλων- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέλος, μίλησε και για την Ευρώπη και τα κράτη μέλη τονίζοντας πως «σχεδόν σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης σημειώνεται ανάκαμψη. Τα μέλη της ΕΕ σημειώνουν πρόοδο ως προς τη φορολογία».

Ντομπρόβσκις: Επιτακτική η ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους «θεσμούς»
   
Γνωρίζουμε την περιπλοκότητα της κατάστασης στην Ελλάδα σε σχέση με το πρόβλημα της ρευστότητας και είναι ένα από τα θέματα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών. Αυτό ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, λίγο μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του EcoFin στις Βρυξέλλες.

Ο Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στο χθεσινό Eurogroup, όπου, όπως είπε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, «καλύφθηκε πολύ έδαφος».

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι οι επαφές με την ελληνική πλευρά συνεχίζονται και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, τόσο στο τεχνικό όσο και στο πολιτικό επίπεδο.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να εμμένει στις προεκλογικές δεσμεύσεις της

Να πει στους ψηφοφόρους της ότι δεν μπορεί να τηρήσει και να εμμένει πλέον στις προεκλογικές της δεσμεύσεις κάλεσε την Τρίτη την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις (Ecofin), που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Σέλινγκ είπε ότι η επιλογή ενός δημοψηφίσματος υποδηλώνει ότι η ηγεσία δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος των αποφάσεών της.

Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βρετανία αναφορικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ άφησε αιχμές τόσο κατά της βρετανικής όσο και κατά της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν οι πολιτικοί πιστεύουν ότι πρέπει να ρωτήσουν το λαό, «φαίνεται ότι οι ίδιοι δεν είναι πρόθυμοι να πάρουν αποφάσεις και να σηκώσουν το βάρος αυτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου