Τρίτη 12 Μαΐου 2015

«Ανεπιθύμητος» ο Στουρνάρας, λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

  • Να παραιτηθεί ο διοικητής της ΤτΕ ζητά ο Θανάσης Πετράκος
«Ανεπιθύμητος» ο Στουρνάρας, λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Βούτσης: Είναι αντίπαλος - Όργανο κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίζει την Τράπεζα της Ελλάδος η «Αυγή» και χαρακτηρίζει τον κ. Στουρνάρα «υπόλογο»

Θέμα Στουρνάρα εγείρουν σήμερα με ραδιοφωνικές τους συνεντεύξεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Νίκος Βούτσης μιλώντας στο ραδιοσταθμό ALPHA άφησε αιχμές για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και για άλλα στελέχη της κρατικής μηχανής, λέγοντας: «Δεν παρέχουν στην κυβέρνηση την βοήθεια που πρέπει. Δεν είναι εχθροί ,ούτε 5η φάλλαγα, αλλά είναι αντίπαλοι» είπε ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι φαινόμενα τέτοια λόγω διαφωνιών με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση  υπάρχουν και σε άλλους τομείς όπως το Γενικό Λογιστήριο, ο ΣΟΕ, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων κ.α.

Πιο σκληρός ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Πετράκος ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε για λόγους ευθιξίας να είχε παραιτηθεί».

«Η φράση “υπονομεύει την εθνική προσπάθεια” είναι μεγάλη κουβέντα, για να την πω. Λέω όμως ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο μέχρι και χτες, έλεγα ότι ο καθένας κρίνεται με βάση την δουλειά που κάνει. Προς το παρόν. Εδώ υπάρχουν ένα - δυο φαινόμενα, τα οποία δημιουργούν ζήτημα και θα πρέπει η ΤτΕ και ο διοικητής της -με μια έννοια-, να τοποθετηθεί...» είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι ενημέρωσε με καθυστέρηση την κυβέρνηση για τον λογαριασμό με τα 700 εκατ.ευρώ από τον οποίο πληρώθηκε η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επίθεση κατά Στουρνάρα και από την «Αυγή»: Όργανο κατά της κυβέρνησης η ΤτΕ
Ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της διαρροή του επίμαχου e mail από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς αφενός συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του Διοικητή κ. Γιάννη Στουράρα αφετέρου εγείρεται ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας και των σχέσεων εξουσίας-ΜΜΕ.

Για την κυβέρνηση το θέμα έχει να κάνει με τον κ. Στουρνάρα στον οποίο καταλογίζουν ότι μην ξεχνώντας την προηγούμενη ιδιότητά του, αυτή του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επιχειρεί να αποδομήσει την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και την οικονομική της πολιτική. Παράλληλα όμως εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα πως διέρρευσε το επίμαχο e-mail του κ. Στουρνάρα προς τους δημοσιογράφους και εάν έφθασε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” που άνοιξε το θέμα μέσω υποκλοπής και αν εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες.

Ενδεικτικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Αυγή” με τίτλο “Υπόλογος ο Στουρνάρας”. Στο πρωτοσέλιδο αναφέρεται ότι “ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είναι διπλά εκτεθειμένος μετά την παραδοχή ενός εκ των παραληπτών του e-mail που απεστάλη από το τμήμα επικοινωνίας της τράπεζας με επιλεγμένα οικονομικά στοιχεία έτσι ώστε να εμφανίζεται μια εικόνα "κατάρρευσης" όσο κρατούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές”.  Και υποστηρίζει την θέση της η εφημερίδα λέγοντας: “Διπλά εκτεθειμένος διότι, μετά την παραδοχή των δημοσιογράφων Θ. Τσεκούρα και Έλλης Στάη ότι έλαβαν το e-mail από την ΤτΕ, η "διάψευση" του Σαββάτου καθίσταται μετέωρη, ενώ η άρνησή του να δώσει ουσιαστικές εξηγήσεις σημαίνει ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη του "παιχνιδιού" εις βάρος της διαπραγματευτικής θέσης της κυβέρνησης και υπέρ της αντίστοιχης των δανειστών”. Ολοκληρώνοντας την επίθεση η εφημερίδα προσθέτει ότι “ενδεχομένως να μην έχει ακόμη ξεπεράσει την προηγούμενη ιδιότητά του ως υπουργού των κ. Σαμαρά και  Βενιζέλου. Όσο για τα περί "προϊόντος υποκλοπής", δεν αποτελούν παρά μια ακόμη επιβεβαίωση της ύπαρξης του e-mail”.

Την γραμμή έδωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον της Τράπεζας λέγοντας ότι οφείλει να υπερασπίζεται την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της. Στο χθεσινό μπρίφινγκ συντάκτης  της ιστοσελίδας «The TOC» ρώτησε τον κ. Σακελλαρίδη εάν η κυβέρνηση έχει έλεγξει αν το e-mail αποτελεί «αποτέλεσμα ηλεκτρονικής υποκλοπής». Ο κ. Σακελλαρίδης αντιπαρήλθε το ερώτημα λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να κάνει αυτού του τύπου την έρευνα και ότι αντίθετα είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να απαντήσει εάν και πόσο ευσταθεί αυτό το δημοσίευμα ως προς το περιεχόμενό του και αυτό έκανε. Επισήμανε, δε, ότι προφανώς η κυβέρνηση είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής υποκλοπής και ότι εφόσον υπάρχει ζήτημα υποκλοπής ή αντιδεοντολογικής δημοσιογραφικής πρακτικής, αυτό θα πρέπει να το δει η ΕΣΗΕΑ και ενδεχομένως και η Δικαιοσύνη.

Στο θέμα παρενέβησαν οι δημοσιογράφοι του ιστότοπου που εγείρουν θέμα υποκλοπής και λειτουργίας της δημοκρατίας. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Τσεκούρας, με χθεσινή του δήλωση εμμέσως επιβεβαιώνει ότι έλαβε το δημσίευμα: «Διαβάζοντας το φύλλο του Σαββατοκύριακου (9.5.2015) της 'Εφημερίδας των Συντακτών' αναγνώρισα με έκπληξη στο πρόσωπο μου τον αποδέκτη ιδιωτικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, προφανώς υποκλαπείσας που δημοσιοποιείται αυτούσια. Στην υποκλαπείσα ηλεκτρονική αλληλογραφία αναφέρονται συγκεντρωμένα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της ρευστότητας και των τραπεζών, για τα οποία είχα ζητήσει επιβεβαίωση από δημοσιογραφική 'πηγή' που εμπιστεύομαι”. Προσθέτει δε ότι ως δημοσιογράφος έκανε την δουλειά του και δεν έχει να απολογηθεί για τίποτε και θέτει το ερώτημα πως έφτασε στα χέρια της εφημερίδας το δικό του e-mail χωρίς την άδειά του και από πότε είναι δημοσιογραφικά αποδεκτή η δημοσίευση υποκλαπέντος μηνύματος κατά τη διενέργεια δημοσιογραφικής έρευνας.

Στο πλαίσιο αυτό η εκδότρια του The TOC κ. Έλλη Στάη απέστειλε ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό και τον καλεί να πάρει θέση για τέτοιου είδους θέματα και να ανοίξει διάλογο για τα μείζονα ζητήματα της Δημοκρατίας. Στο ζήτημα πήρε θέση και ο ο διευθύνων σύμβουλος του «The TOC» κ. Λάμπης Ταγματάρχης ο οποίος δήλωσε: «Θεωρώ απαράδεκτο ότι κάποιοι εμπλέκουν το «TheTOC» σε σενάρια συνωμοσίας με σκοπό δήθεν την υπονόμευση της κυβέρνησης. Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω της θέσης μου στο site για έναν ολόκληρο χρόνο, τέτοιου είδους πρακτικές όχι μόνο δεν είναι αποδεκτές από κανέναν, αλλά είναι και απολύτως καταδικαστέες από όλους τους επαγγελματίες δημοσιογράφους εργαζόμενους στο site. Η διαδρομή και καθημερινή κατάθεση καθενός, είναι η πιο ισχυρή απόδειξη της αλήθειας του και της ανεξαρτησίας του».

Πάντως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση καταφέρεται εναντίον του κ. Στουρνάρα και όχι κατά του ιστότοπου και των δημοσιογράφων που παρέλαβαν το e-mail. Το θέμα όμως είχε και  μία παράπλευρη συνέπεια καθώς ο κ. Ταγματάρχης είχε επιλεγεί από τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά ως ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ. Ήδη μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο κ . Παππάς φέρεται να ξανασκέπτεται το θέμα αφού η απόφαση δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου