Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Μοσκοβισί: Περιμένουμε μεταρρυθμίσεις με χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση

  • «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ Η ΕΥΡΩΠΗ»
Μοσκοβισί: Περιμένουμε μεταρρυθμίσεις με χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση
Οι συζητήσεις για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν πάρει θετική τροχιά, όμως η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων, πραγματικών, με χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο επίτροπος για τα οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημεριδα La Libre Belgique. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί η Ελλάδα αναγκάζεται να παρουσιάζει συνέχεια νέα μέτρα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε:

«Με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, οι Έλληνες πολίτες εξέφρασαν μία βούληση αλλαγής, που πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Ευρώπη δεν πρέπει να εμφανίζεται σαν μπαμπούλας, σαν δεσμοφύλακας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τους Ευρωπαίους εταίρους της και τους ψηφοφόρους των άλλων κρατών-μελών, όσον αφορά στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωζώνης. Αυτή την εβδομάδα, οι συζητήσεις πήραν μία θετική φορά. Η πρόοδος αυτή δεν είναι, όμως, τελειωτική. Η μπάλα παραμένει στο στρατόπεδο της Ελλάδας, η οποία οφείλει να παρουσιάσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων, πραγματικών, με χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Πρέπει όμως επίσης να αλλάξει, ώστε να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».
Στην ερώτηση γιατί αντιτίθεται σε μια φιλική έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως προτείνει ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστεν, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε:
«Διαφωνώ με τη θέση αυτή του πρώην Προέδρου της Γαλλίας. Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από μία ζώνη σταθερού νομισματικού συναλλάγματος. Είναι η από κοινού τοποθέτηση της απόλυτης νομισματικής κυριαρχίας, με τρόπο μη ανατρέψιμο. Αν μία χώρα αποχωρούσε από το ευρώ, η επόμενη ερώτηση θα ήταν ”Ποιος έχει σειρά;”. Θα ήταν το τέλος της ακεραιότητας της Ευρωζώνης. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενταχθούν, στο μέλλον, στο ευρώ! Επιπρόσθετα, οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και έχουν δίκιο, διότι το ευρώ τους προστατεύει εν μέρει».
Τέλος, απαντώντας σε σχόλιο του δημοσιογράφου πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείψει όλες τις υποσχέσεις του, η κυβέρνησή του κινδυνεύει να πέσει, ο Γάλλος επίτροπος σημειώνει:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου