Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Τα πέντε ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group


Βαρουφάκης: «Ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;».



ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16.05.2015

Κοινό τόπο σε πέντε ανοιχτά θέματα επιδιώκει να βρει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Χθες και σήμερα, η Αθήνα στέλνει τιςπροτάσεις της για όλα τα καυτά ζητήματα και αναμένει αύριο και μεθαύριο τις απαντήσεις των θεσμών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να υπάρξει μια αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών εντός της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Brussels Group στις Βρυξέλλες.



Χθες, ο κ. Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «δεν έχει πατηθεί καμία “κόκκινη γραμμή”» της κυβέρνησης και υποστήριξε ότι χρειάζεται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον ελέγχουν και να τον εγκαλούν στις διαπραγματεύσεις. Μιλώντας στην «ERTOpen» υποστήριξε πάντως ότι σε έναν συμβιβασμό θα γίνουν και κάποιες υποχωρήσεις. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι «ο Σαμουήλ δεν έπρεπε να ανατινάξει το Κούγκι; Είναι κακό το δείγμα αυταπάρνησης;», αλλά πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι να μη χρειαστεί να γίνει Κούγκι».

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά μέτωπα, σύμφωνα με πληροφορίες ο τομέας στον οποίο εντοπίζεται αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη απόσταση είναι οι εργασιακές αλλαγές. Ειδικότερα:

1. Μακροοικονομικές προβλέψεις. Οι δύο πλευρές συγκλίνουν στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος στόχος για την ανάπτυξη το 2015 αναμένεται να τεθεί στο επίπεδο του 0,5%.

2. Δημοσιονομικοί στόχοι. Για φέτος εκτιμάται ότι θα συμφωνηθεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1%-1,5% του ΑΕΠ, για το 2016 θα αυξηθεί στο 1,5%-2% του ΑΕΠ και για το 2017 και τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ.

3. Νέα μέτρα. Για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, η κυβέρνηση προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων. Βασικότερη είναι η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις και θα θεσπιστούν δύο νέοι συντελεστές. Ενας υψηλός (18% - 20%) και ένας χαμηλός (8% - 9%). Ωστόσο, υπάρχουν και σενάρια που περιλαμβάνουν και έναν ενδιάμεσο συντελεστή στα επίπεδα του 13% - 13,5% για πολύ λίγες και συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών. Το πού θα κλείσουν οι νέοι συντελεστές αποτελεί πολιτική απόφαση για το ποια προϊόντα θα επιβαρυνθούν και ποια θα ελαφρυνθούν.

Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς χωρίς τις μειώσεις που πέρασαν φέτος για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Επιπλέον έσοδα αναμένονται και από την αύξηση του φόρου πολυτελείας, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες άλλες εισφορές (π.χ. τέλος διαμονής). Παράλληλα, η Αθήνα θα προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την πληρωμή παλαιότερων φόρων, καθώς και για την ενίσχυση των ελέγχων κ.λπ. Σε περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, η κυβέρνηση εξετάζει και την αύξηση του ανώτατου συντελεστή στον φόρο εισοδήματος (για 42.000 ευρώ εισόδημα και άνω).

4. Εργασιακά. Η κυβέρνηση επιμένει στην αλλαγή του καθεστώτος συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την ώρα που οι δανειστές διαφωνούν και εμμένουν στις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις.

5. Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτάσσει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και με αυτό το επιχείρημα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Επίσης, η 13η σύνταξη θα καταβληθεί σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι. Επί της ουσίας, θα έχει τη μορφή επιδόματος για στοχευμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του συστήματος, που θα συζητηθεί από τον Σεπτέμβριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου