Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015

Σακελλαρίδης: Στόχος η συνολική συμφωνία-Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ BRIEFING 
«Σκοπός της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αυτή η συμφωνία που θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος από τα επίδικα σημεία που τελούν υπό διαπραγμάτευση, αυτό σημαίνει ότι μπορεί και μέχρι το τέλος του Μάη ή ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο να φτάσουμε σε μια συνολικότερη συμφωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την πρώτη τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την οποία ακολούθησε εν συνεχεία η ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών.
Σακελλαρίδης: Στόχος η συνολική συμφωνία-Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο
Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό αυτή η συμφωνία, για να υπογραμμίσει ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ώστε αυτή η πρόδοος να καταγραφεί ως σημαντικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης.
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θέλει να βρεθεί μια συμφωνία πάνω στα ζητήματα στα οποία υπάρχει κοινό έδαφος και για όποια ζητήματα μένουν ανοικτά και διαφαίνεται ότι υπάρχει διαφωνία, αυτά μπορούν να παραπεμφθούν σε νέο κύκλο συζητήσεων αφότου υπάρξει αυτή η συμφωνία. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα υπογραφής μνημονίου, ότι ισχύουν οι κόκκινες γραμμές και πως το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις, όπως είπε, προκύπτει από τη λαϊκή εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.


Επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι υπάρχει το πιεστικό ζήτημα της ρευστότητας, για να τονίσει ότι «η οποιαδήποτε πρόοδος γίνεται και που αδιαμφισβήτητα έχει υπάρξει, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το διαβατήριο ώστε να υπάρξει χαλάρωση αυτής της πολιτικής που ακολουθείται σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας». Επισήμανε δε ότι ενώ η κυβέρνηση τηρεί και πληρώνει απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις της με βάση τη δανειακή σύμβαση, την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις των πιστωτών με βάση τη δανειακή σύμβαση δεν εκπληρώνονται. «Δεν ζητάμε από τους πιστωτές ελεημοσύνη, ζητάμε αυτά που οφείλουν να δοθούν», τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση περιμένει όχι μέχρι το τέλος Μαίου να υπάρξει η απελευθέρωση της ρευστότητας αλλά το συντομότερο δυνατό και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σκοπός της ειναι -και το κάνει με απόλυτη ευθύνη απέναντι στους πιστωτές και τις υποχρεώσεις του εξωτερικού-, να καταβάλει όλες τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις στην ώρα τους ώστε να είναι συνεπής απέναντι σε αυτές. « Αυτό προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση όμως εδώ υπάρχει και το ζήτημα της ευθύνης και της απέναντι πλευράς», συμπήρωσε. «Προσδοκούμε με την καταγραφή της προόδου που εκτιμούμε ότι θα γίνει στο επίπεδο των Βρυξελλών αυτό να αποτελέσει «διαβατήριο» και για την άρση φραγμών που έχουν μπει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, μιλάμε για την αύξηση του ορίου για τα έντοκα γραμμάτια από την πλευρά της ΕΚΤ», τόνισε κατά την ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών.
Σακελλαρίδης: Στόχος η συνολική συμφωνία-Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο
Υπογράμμισε ότι «θέλουμε να υπάρξει αποτελεσματική προώθηση μεταρρυθμίσεων» και πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας». «Επομένως», συνέχισε, «για εμάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η ενίσχυση της ρευστότητας άμεσα», ώστε, όπως είπε, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχουν συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, έγινε ουσιαστική ενημέρωση για την πορεία των διαπαραγματεύσεων στο Brussels Group και συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα και η τακτική της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα και δόθηκαν οι κατευθυντήριες. Η διαπραγάτευση στο Brussels Group είναι σε εξέλιξη και το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις, όπως είπε, προκύπτει από τη λαϊκή εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Σακελλαρίδης: Στόχος η συνολική συμφωνία-Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο

Ερωτηθείς με αφορμή δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη ότι απαιτείται πολιτική συμφωνία, είπε ότι αυτό που είπε ο κ. Σκουρλέτης είναι ότι πέραν της σημασίας που έχουν οι τεχνικές συζητήσεις σημασία έχουν και οι πολιτικές συζητήσεις και επαφές που γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι είναι γνωτές οι θέσεις της κυβέρνησης όπως και των θεσμών για ζητήματα που αφορούν π.χ. στα εργασιακά, για να τονίσει ότι η πολιτική πρόταση του κ. Σαμαρά έχει απορριφθεί από τον λαό και η κυβέρνηση δεν μπορεί να την εφαρμόσει ξεχνώντας τη λαϊκή εντολή που έλαβε. Υποστήριξε δε ότι από την πλευρά των πιστωτών δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για όλα τα ζητήματα και πως υπάρχουν «συνιστώσες» στην πλευρά τους. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της όχι γιατί έχει πεισμώσει αλλά γιατί αυτές εξυπηρετούν τον οικονομικό και κοινωνικό ορθολογισμό. Είπε ακόμα πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι όλοι προσέρχονται στο τραπέζι των δαπραγματεύσεων με σκοπό να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα κλίμα επίθεσης που δέχεται η ομάδα διαπραγμάτευσης και προσπάθειας απαξίωσης της διαπραγματευτικής της προσπάθειας, μέσω στοχευμένων διρροών και απαξιωτικών δημοσιευμάτων.
Σακελλαρίδης: Στόχος η συνολική συμφωνία-Δεν υπήρξε εμπλοκή το Σάββατο
Κάλεσε δε τη αξιωματική αντιπολίτευση και γενικά την αντιπολίτευση να απαντήσει συγκεκριμένα πώς τοποθετείται σε σημαντικά ζητήματα όπως για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, για τις επικουρικές και κύριες συντάξεις, για τον ΦΠΑ.
Ερωτηθείς εάν ισχυέι η θέση ότι προηγείται η καταβολή μισθών και συντάξεων σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στο ζήτημα της ρευστότητας, τόνισε ότι δουλειά αυτής της κυβέρνησης είναι να φροντίζει και να λαμβάνει τα μέτρα της ώστε να μη φτάσει σε αυτού του τύπου τα διλήμματα.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη είχαν και έναν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. «Εμείς νιώθουμε ότι έχουμε πάρει μια λαϊκή εντολή που μας βάζει τα όρια να κινηθούμε σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε δογματικοί, έχουμε αποδέιξει ότι μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις και να είμαστε ευέλικτοι αλλά σε ζητήματα που αντέχουν στην κοινωνία και στην πολιτική εντολή που έχουμε πάρει». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «εμείς ως κυβέρνηση δεν φοβόμαστε τη λαική βούληση σε καμία περίπτωση, αντιθέτως πιστεύουμε ότι είναι συμμάχός μας».

Είπε ότι «δεν αποτελεί επιλογή μας κάποιο άλλο νόμισμα ή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και γι' αυτό συζητάμε για να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση».

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις στελεχών από την Αριστερή Πλατφόρμα, ανέφερε ότι «θα τα καταφέρουμε ως κυβέρνηση, γι' αυτο εργαζόμαστε όλο το υπουργικό συμβούλιο και ο πρωθυπουργός και ο σκοπός μας είναι να επιτύχει αυτό το ιστορικό εγχείρημα που μας έχει αναθέσει ο λαός να φέρουμε εις πέρας». «Γι' αυτό διαπραγματευόμαστε» και εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η συμφωνία που θα έρθει δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να περάσει και από την ΚΟ μέσα στη Βουλή.

«Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης πιστεύουμε ότι θα είναι τέτοιο ώστε δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να περάσει και από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», επανέλαβε και κατά το μπρίφινγκ των ξένων ανταποκριτών.

Ως προς το θέμα του χρέους επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την αρχή αλλά και εδώ και χρόνια τονίζει ότι υπάρει ζήτημα με τη βιωσιμότητα του και πως θα τεθεί όταν πρέπει να τεθεί και πως η κυβέρνηση θα κρίνει τον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίο θα θέσει αυτο το ζήτημα. «Σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε κάτω από το χαλάκι ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι για να γίνει βιώσιμο το χρέος υπάρχουν πολλές τεχνικές προτάσεις που έχουν ακουστεί και προτάσεις που αναμένουμε να ακούσουμε.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως διάσταση στις απόψεις ούτε του κ. Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό ούτε του κ. Βαρουφάκη με οποιονδήποτε άλλον στην κυβέρνηση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια πολύ συγκεκριμένη γραμμή την οποία συμμερίζονται όλοι που συμμετέχουν στην ομάδα διαπραγμάτευσης, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Βαρουφάκης που τυχάγνει της εκτίμησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, όπως τόνισε, και συμπλήρωσε ότι προφανώς στο Γιούργογκρουπ είναι ο υπουργός Οικονομικών ως είθισται. Με αφορμή συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην οποία δεν βρισκόταν ο Γ. Βαρουφάκης, είπε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να βλέπει οποινδήποτε κρίνει ότι θέλει να δει, για οποιονδήποτε λόγο, ανα πάσα στιγμή, ότι τους βλέπει όλους και πως το ότι υπήρξε αυτή συνάντηση δεν σημαίνει κάτι, δεν είναι προσπάθεια απαξίωσης του κ. Βαρουφάκη και ότι δεν τίθεται τέτοιου τύπου ζήτημα.

Σχετικά με τη φοροδιαφυγή υπενθύμισε τις επαφές που έχουν γίνει με τον αρμόδιο ελβετό υπουργό και είπε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, ενώ υπενθύμισε και τον νόμο για τις τριγωνικές συναλλαγές.

Ως προς την επαναφορά του θεσμού του μπρίφινγκ που είχε διακοπεί εδώ και περίπου 4 χρόνια σημείωσε ότι η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασική προτεραιότητα γιατί δεν μπορει να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας χωρίς ενημερωμένους πολίτες και άρα καλά ενημερωμένους δημοσιογράφους, τους οποίους χαρακτήρισε πυλώνα της δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου